Už jste někdy ochutnali zázvorový džem? Je to fakt pochoutka. Obzvlášť pokud patříte mezi milovníky džemů a marmelád (stejně jako já). V kuchyni zavařuji všechno možné. To jste si asi už všimli. A protože venku konečně napadl sníh a není co sbírat, rozhodla jsem se sáhnout po exotických surovinách, které v naší kotlině běžně nepěstujeme. Padlo to na zázvor. Jednak proto, že jsem ho měla doma, jednak proto, že je plný živin a posiluje imunitu. Zázvor působí jako taková přirozená prevence bacilů, což se v dnešní době může hodit. Recept na zázvorový džem jsem udělala tak bio, jak to šlo. Chopte se vařečky, tady je.
Co na zázvorový džem potřebuji:
- 100-150 g čerstvého bio zázvoru
- 100 g bio třtinového cukru
- 1-2 lžičky citrusových pektinů
- 1 velký bio citron
Jak zázvorový džemík vyrobím:
Sterilizace sklenic
Zázvorový džemík vyrobíte během půl hodinky. Nejdříve si připravte sklenice. Ty určitě sterilizujte, ať se vám pak džem nezačne kazit. Tomu sice nikdy stoprocentně nezabráníte, ale dobře připravené sklenice toto riziko určitě sníží. Sklenice můžete buď vyvařit, anebo je dejte „vypéct“ do trouby na 100-150 stupňů. Než se sklenice připraví, stihnete džem ze zázvoru krásně vyrobit. (Sterilizace trvá zhruba 20 minut.)
Příprava zázvoru a vaření džemu
Zázvor oloupejte. Teď se s vámi podělím o jeden lifehack, který možná už dávno znáte, ale já ho objevila teprve nedávno. Zázvor nejlépe oloupete lžičkou. Škrabka je na nic, nůž už je lepší a lžička nakonec nejlepší. Až zázvor oloupete a očistíte, nastrouhejte ho. Nastrouhaný zázvor vložte do hrnce a přidejte cukr. Ideálně třtinový z ekologického zemědělství. Všechny ingredience na dnešní recept se dají snadno sehnat v bio kvalitě a nejsou ani o moc dražší. Jediný problém představují citrusové pektiny, ale k těm se dostanu později. Zatím máme v hrnci zázvor a cukr. Dalším krokem je zpracování citronu.
Citron rozpulte. Samozřejmě počítám s tím, že pracujeme s citronem, který nebyl chemicky ošetřený, tudíž se nemusíme bát zužitkovat ho celý. Z jedné poloviny citronu pak ostrouhejte kůru a přidejte ji do hrnce. Druhou půlku ostrouhávat nemusíte. Příliš mnoho citronové kůry by mohlo způsobit zhořknutí džemu a to nechceme. Následně vymačkejte do hrnce šťávu z obou půlek citronu. Citronová šťáva džem příjemně ochutí a lehce ho zakonzervuje. Hrnec postavte na sporák a zázvorovo-citronovou směs přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, stáhněte plamen a směs ještě 10 minut prohřívejte.
Pektiny a skladování džemu
Během těch 10 minut směs neustále míchejte, aby se vám nezačala přichytávat ke dnu hrnce. Po 10 minutách přidejte do džemu poslední ingredienci, kterou jsou pektiny. Ty se do marmelád a džemů dávají, aby vytvořily jejich typickou konzistenci. Pektiny, neboli želírovací složku, kupuji vždy ve formě prášku z citrusových pektinů (přírodní výtažek z citrusů). Je to pro mě přirozenější, než klasické želírovací směsi typu Gelfix atd., které se skládají z látek uměle vytvořených. Bohužel jsem ale zatím nenašla značku, která by citrusové pektiny prodávala v bio kvalitě. Jestli o nějaké takové víte, napište mi, prosím, do komentářů. Zpátky k džemu.
Pektiny do džemu přidávejte vždy rozmíchané v jedné lžíci cukru. Prostě nasypte do skleničky lžíci cukru a jednu až dvě lžičky pektinů a dobře promíchejte. Předejdete tím hrudkování. Co se množství týče, když přidáte jednu lžičku, bude mít džem takovou víc mazací konzistenci. Pokud přidáte dvě, bude připomínat spíš želé. (Ale nebojte, i tak půjde namazat na chleba.) Poté, co přisypete pektiny s cukrem, zahřívejte směs ještě cca 5 minutek. Hotový džem plňte do sklenic, a ty pak obraťte dnem vzhůru. Po otevření ho nezapomeňte skladovat v lednici. Džem ze zázvoru má hodně pikantní aroma, tak s tím počítejte.
Zázvorová síla v různých podobách
Něco málo zázvoru
O zázvoru a jeho léčivých vlastnostech jsem psala už v článku Jak posílit imunitu? Vyzkoušejte 5 super potravin. Krátké opáčko zní: Zázvor zklidňuje zažívání, těhotným ženám pomáhá ulevit od ranních nevolností (nutná předešlá konzultace s lékařem), posiluje imunitu a skvěle funguje v rámci prevence infekčních onemocnění. Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 4 g. Takže jestli si doma podle našeho receptu vyrábíte zázvorovou limču, tak si to rozdělte. Jeden den džemík, jeden limonáda. Koncentrace zázvoru v obou výrobcích je totiž dost silná. Jaké další pochoutky ze zázvoru připravíte?
Čerstvý zázvor
Zázvor se dá konzumovat v mnoha formách. Ze syrového zázvoru se nejčastěji připravuje čerstvý zázvorový čaj. Vyrábí se z něj také různé limonády nebo sirupy. Dále můžete čerstvý zázvor naložit. Do medu nebo do octového nálevu. Některé recepty zmiňují syrový zázvor i při přípravě kimchi = kvašené zeleninové směsi. Troška nastrouhaného čerstvého zázvoru také výrazně ochutí polévky, třeba dýňovou nebo kuřecí vývar. Ten má pak teprve grády. Mimochodem, víte, že silný kuřecí vývar je první jídlo, které by měla novopečená maminka sníst po porodu? Zdroj: Stará moudra a tradice našich předků.
Sušený zázvor a zázvorové extrakty
Sušený zázvor funguje jako koření. Přidává se do různých jídel (zejména těch asijských, protože z Asie pochází). Před Vánocemi se s ním také pečou zázvorky. Jestli je na vás chuť zázvoru příliš silná, kupte si v obchodě zázvor kandovaný, ten je nasládlý. Extrakt ze zázvoru, ať už sušený v kapslích, nebo ve formě tinktury, se pak doporučuje k užívání při konkrétních zdravotních potížích a musí se u něj důkladně hlídat dávkování. Ti, kdo by se měli zázvoru v jakékoliv podobě vyhnout, jsou malé děti (do 2 let ho nesmí), diabetici a lidé, kteří podstupují pravidelnou farmakoterapii. Všem ostatním přeji pěkné zázvorové koštování a hodně zdraví.
Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂
Tak jsem dnes chtěl udělat zázvorový sirup do sodovky. Vylisoval jsem stavu ze zázvoru, dal na plotnu, přivedl k varu, přidal cukr. 3 minuty vaření a do sklenic. Mám super marmeládu, ale nevím jak ji tím úzkým hrdlem dostanu ven. Takže, pokud někdo máte stroj na lisování, vždy přidejte vodu, protože i bez pektinu máte marmeládu.