Tak a je to tady. Recept, na který jsme se moc těšili. Vyrobíte podle něj domácí zelenou neboli peprmintku. Nechutná sice jako ústní voda, ale i tak věřím, že její chuti podlehnete. Vystačíte si se třemi surovinami a vyrobeno máte do týdne. To zní dobře, ne? Mátový elixír navíc ulevuje od pocitu těžkého břicha a osvěžuje dech. A když si před jeho konzumací vyčistíte zuby, získáte i to typické aroma.
Co umí máta
Mátu všichni známe jako pomocníka při bolestech břicha. Máta totiž zlepšuje trávení a to ve všech ohledech. Také osvěžuje dech, proto se klasické žvýkačky vyrábí z peprmintu. Na tuto bylinku si určitě vzpomeňte, až budete nachlazení. Má dezinfekční účinky, tlumí záněty průdušek a ulevuje od všech možných dýchacích potíží. No a pak ještě podporuje svou sestru meduňku ve zlepšování kvality spánku. Kromě léčivých účinků na mátě oceňuji její rozmanitost. Zkoušeli jste někdy pěstovat čokoládovou mátu? Fakt chutná po čokoládě a existují i další zajímavé odrůdy. Já se chystám otestovat mátu banánovou.
Co na domácí zelenou potřebuji:
- 0,5 l vodky nebo potravinářského lihu
- 0,5 l vody
- 100 g bio třtinového cukru
- 1 květináč plný máty nebo hodně stonků ze záhonku
Jak na výrobu:
Je to rychlovka. Lístky máty otrhejte, ostříhejte, jak je libo. Rozhodně se s nimi ale nemazlete, protože potřebují poničit (i když to zní neúctyhodně). Dělejte to vždy, když chcete, aby bylinky pustily své aroma na 100 %. Takže lístky pěkně roztrhejte a nasypte je do velké zavařovačky nebo do láhve. Spoiler alert: tak či tak půjdou nakonec blbě vytahovat, takže je jedno, jakou nádobu zvolíte.
Lístky zalijte vodkou nebo lihem. Vodka je samozřejmě slabší, takže i celá peprmintka bude méně výrazná, co se aroma a síly týče. Pak zavařovací sklenici zakryjte plátýnkem a dejte na sluníčko. Tam ji nechte stát 4-5 dní. To sluníčko je fakt důležité, aby macerace probíhala správně. Ořechovku taky stavíte za okno, ať z ní sluneční energie vytáhne to nejlepší. A s peprmintkou je to stejné.
Po 5 dnech peprmintku slijte. Přeceďte ji přes plátýnko nebo přes cedník. Jak už jsem říkala, lístky jdou docela špatně vytahovat, protože jsou na malé kousky, tak buďte trpěliví. No a je to. Vaše vlastní domácí zelená je na světě. Ochutnat ji můžete hned, ale když ji necháte uležet, bude ještě lepší.
Tip na závěr
A ještě jedna krátká vsuvka k těm poměrům. Možná vám 100 gramů cukru přijde málo, ale nejprve to vyzkoušejte. Mně osobně to přijde pořád dost, takže zvažuji, že cukr z receptu úplně vypustím. Alkohol je konzervant sám o sobě, tudíž by se bez cukru (také konzervant) obešel. Když navíc peprmintku uchováte v lednici, určitě vydrží. A proč mi tam ten cukr nesedí?
Ona totiž máta má natolik výraznou a ostrou chuť, že ji už nechci míchat se sladkou chutí. Pokud cukr vyřadíte, získáte čistě vodou naředěný alkoholový výluh z byliny a to už je opravdu taková zdraví povzbuzující záležitost podobná tinktuře. Mátový likérek si pak můžete dát po slavnostním obědě na vytrávení. Samozřejmě s mírou. A dětem uvařte mátový čaj.
Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂