První tibi krystaly jsem dostala od své kamarádky Zuzanky už před pár lety. Tehdy jsem je uložila do lednice a zapomněla na ně. Není divu, že to nepřežily. Podruhé jsem je od Zuzky dostala letos k narozeninám. Tentokrát už jsem na ně nezapomněla a jsem moc vděčná, že mi je znovu dala, protože jsou fakt super! Takže je teď pravidelně krmím, mluvím s nimi a vyrábím z nich skvělé nápoje. Proto jsem se rozhodla věnovat jim jeden článek, abyste si je mohli začít doma taky pěstovat a věděli, jak na to.

Co jsou Tibi krystaly
Tibi krystaly jsou japonská kvasná zrna, která pochází z rodiny tibetských hub. Představte si je jako takové průhledné gelové hrudky, které jsou samy o sobě v podstatě bez chuti. Jejich kvašením získáváme „hodné“ bakterie a kvasinky, včetně kyseliny mléčné. Tyto mini organismy jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. I když podle jejich názvu to tak možná nezní. Podporují hlavně střevní mikroflóru.
Jak se o krystaly starat
Zuzčiny pokyny, když mi krystalky předávala, zněly jasně. A protože vím, že si je pěstuje už dlouho a jejich péči konzultuje s dlouholetou „pěstitelkou“ Tibi krystalů Vendulkou, držela jsem se jich. Dobře jsem udělala. Tibi krystalům se u mě daří a dokonce jsem už pár kousků předala dál. Takže jak na to?
Tibi krystaly uchovávám v lednici ve sklenici, ve které jsem je dostala. Je v ní původní nálev (převařená voda s cukrem). Cukr krystalkům pravidelně přisypávám, aby měly co jíst. Ze začátku jsem to dělala každý den, teď už jednou za pár dní. Pravidelně ale kontroluji, jak se jim daří. Když z nich chci vykvasit limonádu, část oddělám (můžu použít i všechny), a pak je vrátím zpět do lednice, kde hezky odpočívají.
Důležité! Tibi vždy předělávajte plastovou nebo dřevěnou lžičkou, protože by neměly přijít do styku s kovem. To samé platí o medu, tak jen taková vsuvka, ať víte, až si ho budete dávat příště do čaje. Přišli byste o živiny. A co dělat, kdyby se vám zdálo, že krystalky nejsou v dobré kondici? Zkuste k nim přilít trochu minerálky. Samozřejmě čisté, bez příchutě. Tibi minerály potřebují, tak se toho nebojte.
Vodní kefír
Vodní kefír, pokud ho necháte kvasit alespoň 3 dny, je chuťově dost podobný tomu mléčnému. I z Tibi krystalů můžete vytvořit mléčný kefír, je to ale složitější a já sama jsem to nikdy nezkoušela, protože mlíko nepiju. Vodní kefír je stejně jako ten mléčný velmi zdravý. I on obsahuje laktobacily a kvasinky, jsou to ale jiné kmeny než ty, co se nachází v mléce. Záleží také, jak dlouho necháte nápoj kvasit. Za kratší dobu vám vznikne spíš perlivá limča, za delší už opravdu kvašený kefír.
Jak ho vyrobit
Do čisté a vymyté láhve dám na dno krystalky a přisypu cukr. Já používám třtinový, ale to hlavně proto, že ho mám doma (klasický nekupuji). Většinu cukru stejně spapají krystaly, takže vám ho v nápoji moc nezbyde. Pokud chcete mít nápoj světlý, použijte bílý třtinový cukr. Jak hnědý, tak světlejší třtinový cukr seženete v bio kvalitě. Potom přidejte nějaké sušené ovoce. Třeba fík. Ovoce ale nesmí být sířené ani chemicky ošetřené. Vše zalijte vodou. Doporučuje se převařená, aby v ní ubylo chlóru, který Tibi moc nemusí. Láhev zašroubujte / zavíčkujte a nechte ji stát při pokojové teplotě. A je to.
Kvašení
Kvašení začíná. Pokud necháte nápoj kvasit 1-2 dny, vznikne vám spíš perlivý nápoj. Po dvou dnech můžete láhev s krystaly přesunout do lednice a nechat ji tam dále kvasit. Do nápoje můžete průběžně přidávat domácí sirupy, čerstvé ovoce, nebo ho smíchejte s bylinkovým čajem. To je docela jízda. Další variantou je nechat láhev stát v kuchyni 3-5 dnů. To už vám vznikne fakt prokvašený kefír.
Jestli chcete krystalovou vodu použít jako startér ke kvašení jiného nápoje (na jaře budeme s pomocí krystalků vyrábět kvašené nápoje z bylin), nechte Tibi kvasit nejdéle 3 dny. To by mělo stačit, protože nápoj bude v kvašení pokračovat. Já už se na to bylinné kvašení moc těším a doufám, že vy taky.


Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂