Domácí višňovka z letních višní a z rumu

Domácí višňovku jsem v této podobě vyráběla letos poprvé. A ihned jsem si ji zamilovala. Dříve jsem zkoušela griotku z třešní, ale byla na můj vkus moc sladká a taky jsem usoudila, že třešně jsou nejlepší syrové. Višně jsou sice taky skvělé, ale raději z nich něco vyrábím. A letos jsem od své drahé Zuzanky dostala tak velký košík, že mi vystačil jak na marmeládku, tak na likér. Letošní višně byly tak akorát kyselé a zároveň červivé, takže jsem ty malé bílé potvory ručně preparovala a pár se jich pak ještě utopilo v rumu. Výsledek ale stojí za to a recept na něj sdílím teď s vámi, ať vám taky chutná.

  • 0,5 l rumu (tmavý či světlý)
  • košík zralých višní

Vyrobit višňovku není vůbec nic složitého. Nejdéle času zabere samotný sběr višní a pak jejich čištění, případně odčervení. Pokud máte višně červivé, můžete je buď vyloupat a červíky odstranit, nebo višně použít i s červy. Z mé zkušenosti je alkohol do druhého dne zabije a bílí uličníci tak brzy vyplavou. Vy je pak můžete jednoduše scedit. Navíc se říká, že hmyz obsahuje hodně bílkovin. Prý.

Mně se na loupání a odčervení osvědčilo brčko. Jednak si jím višně snadno vypeckujete, jednak jím můžete červy odstraňovat. Každopádně si před zpracováním višní oblékněte buď staré tričko anebo zástěru, šťáva z ovoce stříká a višně při praní špatně pouští.

Višně samozřejmě také dobře omyjte a poté je vložte do vysoké skleněné nádoby. Já mám takovou vysokou zavařovačku s objemem tak 6 l cca. Je skvělá na vše, na likéry, na limonády, prostě taková nezbytná výbava každé správné hospodyňky, která v kuchyni ráda tvoří. A mám k ní taky velkou vařečku! A tu můžu taky doporučit. Višně pak jednoduše zalijte rumem. Já jsem použila klasický tmavý tuzemák, dobrý ale bude i bílý rum, pokud ho máte radši. Podle mě má takové jemnější aroma.

Kdybyste si chtěli připlatit, můžete použít rum v bio kvalitě (organický, vyrobený z bio třtiny). Fakt existuje i taková věc jako je bio rum! Prodává se třeba tady. Já ovšem při alkoholu na biu netrvám, protože z logiky věci alkohol moc zdravý není, takže to beru spíš jako takový hříšek po všech stránkách. A pokud máte domácí višně, tak máte vzhledem k počtu ingrediencí vlastně polovinu surovin organických.

višňovka

Zavařovačku pak nechte stát na světlém a teplém místě alespoň měsíc. Záleží na vás, višňovka snese i delší maceraci, ovšem při těch vedrech, které v létě bývají se alkohol pomalu vypařuje. To znamená, že původních 0,5 l se vám scvrkne cca na 0,4 l už za pár týdnů. Já nechávám višňovku macerovat na balkóně, takže sklenice po tom měsíci vypadá už pěkně špinavě (jen zvenku samozřejmě!), protože občas schytá nějaký deštík nebo pyl. Nedávno jsme tu prý ve vzduchu měli dokonce písek ze vzdálených pouští.

Po měsíci višňovku přecedím přes plátýnko nebo přes cedník a višně pořádně vymačkám. Ať z nich vytáhnu vše. Cukr nepřidávám. Nakonec jen sliju do čisté láhve a uchovávám v chladu, nejlépe v lednici. Višňovka je skvělá jen tak na přiťuknutí, můžete ji přidat také do zmrzlinových pohárů, do cukroví, do buchet. Prostě podle chuti.

Domácí višňovku si můžete také vylepšit podle vlastních chuťových pohárků a preferencí. Je to jednoduché, k višním stačí přidat koření, které je vysoce aromatické, takže likér výrazně dochutí. Hodí se například skořice, badyán, kardamom nebo semínka vanilkového lusku. Jestli budete některou z variant zkoušet, napište mi, jak vám chutnala a co jste na její přípravu použili. Kombinovat můžete také višně s čerstvými bylinkami, např. s mátou. To je lahodná kombinace! Bylinky jsou na maceraci v alkoholu zvyklé, stejně jako koření, takže klidně experimentujte. A nezapomeňte se během prázdnin inspirovat i dalšími letními recepty z našeho blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *