Nedělní pečení: Bezlepkové sušenky z kokosové mouky

Dnešní recept potěší všechny, kdo trpí celiakií, nebo z nějakého důvodu nejí lepek. Domácí kakaové sušenky si dnes totiž upečeme bez lepku. Co na ně budete potřebovat? Především kokosovou mouku. A pár dalších surovin. Mouka z kokosu je velmi jemná a má takové exotické aroma. Sušenky z ní krásně křupou. A hlavně jsou echt bio. Co taky čekat od fanynky ekologického zemědělství jako jsem já? Nicméně bezlepkové sušenky z kakaa a z kokosu doporučuji vyzkoušet i těm, kteří do bia zas takoví blázni nejsou. Jednoduše proto, že jsou výborné, výživově hodnotné a super rychle vyrobené!

bezlepkové sušenky

Dnešní recept jsem vymýšlela tak, aby se všechny suroviny v něm uvedené daly snadno sehnat v bio kvalitě. Kde hledat? Sortiment bio potravin v poslední době výrazně rozšířil například Albert, svůj stálý bio koutek má také Lidl, ten je ale ve své nabídce omezenější. Hodně bio produktů nabízí také Rohlík.cz. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na zdravé výživy a farmářské obchůdky, kterým velmi fandím.

Co se týče jednotlivých značek, já moc ráda nakupuji bio potraviny v DM drogerii. Jednak má široký výběr a také jsem vždy velmi spokojená s kvalitou surovin. V DM drogerii běžně nakoupíte bio kokosový olej, bio kakao nebo bio prášek do pečiva. Kokosovou mouku a kokosový cukr z ekologického zemědělství prodává např. síť Country Life. Co nám zbývá? Vajíčka. Nejlepší bio vajíčka jsou patrně ta domácí, pokud vaše slepičky ovšem nekrmíte kdoví čím. Za bio vejce v obchodech si bohužel dost připlatíte, tudíž záleží na hloubce vaší peněženky. A taky na tom, kolik chcete do sušenek investovat.

  • 200 g kokosové mouky
  • 120 ml kokosového oleje
  • 50 g mletého kakaa
  • 50 g kokosového cukru
  • 3 celá vajíčka
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup na pečení sušenek se pokusím sepsat co nejjednodušeji. Do mísy vsypte kokosovou mouku a cukr (ten kokosový zajímavě voní a je o trochu zdravější). Množství cukru v receptu si můžete regulovat dle svých chuťových preferencí, klidně dejte cukru více. Anebo místo něj použijte med, jen počítejte s tím, že těsto pak bude mazlavější. Dále přisypte kakao, sůl a špetku kypřícího prášku. Následně zapracujte také kokosový olej, vajíčka a trochu vody. Vodu je lepší přilít do těsta proto, aby nebylo příliš sypké. Stačí tak 50-100 ml čisté studené vody. Ze všech surovin vypracujte rukama konzistentní těsto. Až bude těsto držet pohromadě, posuňte se k tvarování.

Těsto můžete tvarovat různě. Buď lžičkou nebo vykrajovátky. Pokud budete vykrajovat jako já, přeneste vždy část těsta na vál vyložený pečicím papírem a opatrně ho rozválejte. Já jsem nakonec válení válečkem vzdala a válela jsem těsto rukou. Prostě si vzpomeňte, jak jste kdysi na písečku váleli bábovičky a půjde to raz dva. Sušenky můžou mít tvary kytiček, koleček, srdíček, jednorožců, čeho chcete. Vždy ale vykrajujte sušenky z dostatečně tlusté vrstvy těsta, jinak by se vám začaly drolit. Těsto je totiž dost křehké. Během vykrajování si nechte nahřát troubu (tak na 200 stupňů).

Vykrojené sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na 180 stupňů po dobu 15 minut. Pokud budete mlsat sušenky jen tak, „suché“, nechte je propéct klidně déle, budou pak více křupavé. Jen dejte pozor, ať se vám nespálí. Pokud je budete promazávat, stačí sušenky péct 15 minut. Upečené sušenky můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem a rovnou se do nich pustit. Anebo je můžete promazat. Já jsem zvolila tu druhou možnost.

bezlepkové sušenky

Je to podobné jako u jiného cukroví / sušenek. Promazávat můžete jak krémem, tak džemíky. Z krémů vám poradím jeden super jednoduchý, který se k dnešním sušenkám velmi hodí. Jednoduše vyšlehejte tvaroh s trochou vanilkového extraku. A je to. Tímto „krémem“ pak už jen sušenky potřete a spojte.

Další možností jsou džemy nebo marmelády. Ty prostě nikdy nezklamou. Já jsem použila na promazávání dva druhy. Část sušenek jsem ochutila zázvorovým džemem, který jsem vyráběla na blogu minulý týden, a další část jsem ochutila borůvkovou marmeládou. Chcete super tip? Zkuste tyto dvě zavařeniny zkombinovat. Ta pikantní chuť džemu v kombinaci s jemnou chutí nasládlé marmelády je prostě boží. Obě zavařeniny se navíc ke kakaovým sušenkám velmi hodí.

Domácí dobroty z bezlepkových muk nemusí péct jen celiaci, kteří jsou k tomu kvůli alergii na lepek nuceni. Bezlepkové mouky může v kuchyni využívat kdokoliv. Obzvlášť, když naše česká a moravská kuchyně stojí na moučných jídlech, které jsou samozřejmě lepku plné. Možná teď přemýšlíte nad tím, co vlastně lepek je. Lepek představuje takový bílkovinový komplex, který najdete v obalu zrna u obilovin typu pšenice, oves atd. Lepek má při pečení důležitou funkci: Způsobuje vláčnost a především lepivost těsta. Nicméně dá se v kuchyni úspěšně nahradit. Čím?

Na trhu už dnes naleznete opravdu mnoho muk bez lepku ve všech typech mletí, od hladké až po hrubou. Některé suroviny, ze kterých se bezlepkové mouky vyrábí, vás možná překvapí. Péct můžete z mouky kukuřičné, hrachové, čočkové nebo dokonce z mouky z ostropestřce mariánského. (Ten působí blahodárně na játra a pomáhá ke správné detoxikaci těla). Krátký přehled nejčastějších muk bez lepku jsem pro vás vtěsnala níže:

Mandlová mouka, jak už název praví, se vyrábí z ořechů, z mandlí samozřejmě. Díky tomu je skvělým zdrojem živin, zejména minerálů (např. hořčíku, zinku) a vitamínů. Pravidelná konzumace mandlí navíc pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi a podporuje mozkovou vitalitu. Mouka z mandlí je velmi jemná, proto se doporučuje kombinovat ji s dalšími typy mouky. Skvěle funguje při pečení křehkých dezertů, např. lineckých koláčů, vánočního cukroví a podobně. Z mandlové mouky mimochodem vyrobíte i domácí marcipán. Takže si ji do své spíže určitě pořiďte, ať máte sladký život.

Další ořechovou moukou je mouka kokosová. Z té pečeme dnes! Kokosová mouka je oproti mandlové mouce chuťově výrazná, takže musíte počítat s tím, že váš dezert sama o sobě trochu ochutí. I tato ořechová mouka nabízí našemu zdraví spoustu benefitů. Kokosová mouka je nabitá vlákninou a zdravými tuky. Výrobky z kokosové mouky také fungují jako zdroj rychlé energie. Při pečení však můžete narazit na to, že se těsto bude drolit. S tím se možná setkáte i přípravě dnešních sušenek. Ale nebojte, stačí vytrvat a takzvaně to uválet. Anebo ji zkombinujte s jinou moukou, třeba s rýžovou, která lépe lepí.

Mouka z rýže. Její výhodou je snadná stravitelnost. Rýže se podává například při dietách nebo při zažívacích obtížích. Svým způsobem se jedná o takovou odlehčenou mouku, která ale skvěle lepí! Určitě ji proto využijte do kombinace s jinými bezlepkovými moukami. Co z rýžové mouky upéct? Jak sladké dezerty, tak slané pokrmy. Rýžovou moukou podobně jako ostatními moukami bez lepku můžete také zahušťovat omáčky. Rýžová jíška zní zajímavě.

Pohanka, mocná to bylina. Plná rutinu a plná minerálů (obsahuje draslík, zinek, vápník, železo, fosfor, selen a celou řadu dalších minerálů). Kromě minerálů se pyšní také vitamíny skupiny B a cholinem. Ten zlepšuje paměť, a to jak krátkodobou, tak dlouhodobou, a snižuje riziko zánětů v organismu. Pohanková mouka však hůře kyne, proto je opět dobré kombinovat ji s dalšími moukami bez lepku. Obvykle se udává poměr jedna ku jedné. Péct z ní můžete chleba, placky, usmažit si z ní můžete palačinky. Já jsem z pohanky na podzim pekla hruškový crumble. A co vy, z čeho rádi pečete? Zkoušeli jste doma někdy bezlepkový recept? Napište mi do komentářů nebo na Instagramu. Těším se na nové tipy!

bezlepkové sušenky

2 komentáře na “Nedělní pečení: Bezlepkové sušenky z kokosové mouky”

  1. Co bezlepkoveho jsme meli? Bezlepkove Brownies pekla o vikendu moje dcera a kdyz mi dala hadat, z ceho si myslim, ze ta dobrota je, vubec jsem nepredpokladala, ze by v nem nebyla mouka… A prece nebyla! Byly v nem tyto ingredience: fazole, datle, jablka, vejce, vanilkovy cukr, prasek do peciva a pekanove orechy na ozdobu… Vyborne a nutricne hodnotne… Diky Jsembio za kokosovou dobrotu…prilezitostne zkusim, kokos my radi.

    1. Děkuji za super tip na bezlepkové brownies! Ráda vyzkouším 🙂 Doufám, že se vám doma kokosové sušenky povedou a budou chutnat. Pošlete pak fotečku 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *