A zas je tu neděle, a proto pro vás máme recept na hruškový crumble, který jsem pekla na oslavu Dne vzniku samostatného Československa. Takže 28. října. Crumble je sice anglický dezert, ale tehdy ještě Velká Británie byla naším spojencem, takže za mě je to ok. Navíc je z hrušek a ty jsou typicky českým ovocem. Je v něm také necelá kostka másla, špaldová mouka a pohanka. Prostě zase takové to „zdravé“ pečení. Hruškový crumble zvládne připravit každý, protože je to jen ovoce a drobenka. Ale vynikající. Hned bych si ho dala znova. Když začnete péct hned po obědě, můžete ho servírovat k čaji o páté.
Z čeho koláč upeču:
- 3 velké nebo 4 menší hrušky
- 1 velký panák rumu
- 1-2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička mleté skořice
- 200 g farmářského másla
- 300 g bio špaldové mouky
- 150-200 g pohankových vloček
- 3 žloutky (vejce z volného chovu)
Jak na hruškový crumble:
Hrušky
Na začátku pečení vytáhněte z lednici máslo, aby zkřehlo a mělo pokojovou teplotu. Pak opláchněte hrušky, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na kousky. Hrušky ani jablka do crumble loupat nemusíte. Slupka dodá koláči pěknou barvu a výraznější chuť. Nakrájené hrušky dejte do misky nebo do hrnce a zalijte je zhruba polovinou rumového panáku. Zbytek přijde do těsta. Nojo, já bez rumu skoro nepeču. Pak přidejte javorový sirup (to máme pro změnu ozvěny z Kanady) a zasypte hrušky skořicí. Nakonec přidejte lžičku vanilkové pasty nebo vydlabaná semínka z vanilkového lusku a vše dobře promíchejte.
Drobenka
Formu na koláč (můžete péct v klasické kulaté, ale i v pekáčku) vymažte máslem a nasypte do ní ochucené hrušky. Hrušky se nemusí nijak předvařovat, krásně změknou jen díky pečení. Dalším krokem je příprava drobenky. Na vále spojte máslo se špaldovou moukou, s jemně namletou pohankou, se žloutky a s rumem. Vytvořte drobenku. Já na ni používám pohankové vločky, ze kterých si dělám kaši. Pohanku zkuste do koláče dát i v případě, že ji moc nemusíte. Moje rodina ji nejí a přitom vůbec nepoznala, že tam nějaká je. Ano, je to trochu podvod, ale pohanka je plná živin, takže nemám černé svědomí. A ještě k té špaldové mouce, já preferuji mouky v bio kvalitě. Nejčastěji kupuju Pernerku a peče s ní moc dobře.
Pečení
Předehřejte troubu a hrušky ve formě zasypte drobenkou. Dejte si záležet, ať drobenka pokrývá všechno ovoce. Pak koláč dejte do trouby na 180 °C. Pečte zhruba 45-60 minut a raději ho kontrolujte, ať je pěkně dozlatova. Hotový koláč můžete pocukrovat a ihned podávat. Nejlepší je totiž teplý. Asi jste si všimli, že v těstě není žádný cukr. Ten do něj klidně přidejte, nejlépe třtinový, zhruba 100 g. Je to na vás, ale mně stačí to výborné sladké aroma javorového sirupu v hruškovém základu. Tak dobrou chuť.
Hrušky podruhé
A proč jsem vlastně vybrala hrušky? Receptů na jablečný crumble je plný internet, ale překvapilo mě, že hruškový skoro nikdo nepeče. Ano, není to ten pravý crumble podle starodávného anglického receptu, ale připravuje se stejně a je stejně skvělý. Jako ten jablečný. Hrušky jsou navíc plné vitamínů, hlavně vitamínu C a kyseliny listové, tedy B9. Pomáhají pročišťovat střeva, zpevňují cévní stěny a ulevují od žaludečních obtíží. Tvoří je převážně voda, takže po nich nepřiberete. Chutné jsou syrové i v koláči. Tak šup pro ně.
Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂