Nedělní pečení: Mrkvánky s mákem a s povidly

Jak často jíte mrkev? Tato super zdravá zelenina bývá někdy tak trochu přehlížena, přitom si ji můžete jednoduše vypěstovat sami na svém záhonku. Pokud svůj vlastní záhonek nemáte, určitě oceníte, že mrkev v dnešní době už velmi snadno seženete bio kvalitě, tedy jako ze zahrádky. Bez pesticidů. Co se dalších surovin na dnešní recept týče, i mouku můžete lehce nakoupit v bio. U másla už byste si krapet připlatili. No a vlašáky, ty si nasbírejte někde venku. Ořešáků ve volné přírodě roste spousta. Nakonec už jen sáhněte po povidlech (švestkových nebo trnkových) a mrkvánky jsou na světě.

šátečky
  • 250 g bio hladké špaldové mouky
  • 150 g farmářského másla
  • 150 g nastrouhané bio mrkve
  • špetka bio prášku do pečiva
  • hrst vlašských ořechů
  • špetka soli

Příprava mrkvánků vám moc času nezabere, samotné pečení pak zabere času ještě míň. Takže se ničeho nebojte, skočte na trh pro mrkev a pusťte se do toho. Nejdříve si lehce pomoučněte vál, na kterém budete těsto připravovat. Máte? Přisypte požadované množství mouky, špetku prášku do pečiva a sůl. Do osolené mouky nastrouhejte najemno dobře očištěnou a omytou mrkev. Nakonec přidejte změklé, na kousky rozdělené máslo a nadrcené vlašské ořechy. Rukama vypracujte ze všech surovin těsto, jenž se nebude drolit. Podle potřeby přidejte do těsta také pár kapek vody, aby bylo lepivější. Jakmile vytvoříte konzistentní těsto, zabalte ho do sáčku nebo do potravinové fólie a uložte ho ledničky, tak na hodinku, na dvě. Vy mezitím dělejte, co chcete.

Až se těsto odleží, vytáhněte ho z ledničky a nechte ho trochu povolit. Poté jej na pomoučněném vále rozválejte na velkou placku. Hrníčkem vykrajujte z této placky kolečka. Každé kolečko potřete náplní z máku a z povidel (instrukce najdete níže) a následně ho přeložte tak, abyste vytvořili něco jako šáteček. Tento šáteček můžete ještě propíchat vidličkou. Mrkvánky s náplní poté vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pomažte je rozšlehaným vajíčkem. Dejte je péct do předehřáté trouby na 160 stupňů na cca 40 minut. Pečte do zlatova. Upečené mrkvánky můžete dle libosti pocukrovat. Vzhledem k tomu, že těsto žádný cukr neobsahuje, nic tím nezkazíte.

  • 150 g mletého máku
  • 150 ml polotučného mléka
  • 100 g švestkových povidel
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka skořice
  • lžička rumu

Náplň připravíte velmi jednoduše. Do kastrůlku vlijte mléko a přisypte mák. V misce rozmíchejte povidla s rumem, s cukrem a se skořicí a tuto směs přidejte do kastrůlku. Vše dobře promíchejte a kastrůlek postavte na sporák. Povidlovo-makovou směs prohřívejte tak dlouho, dokud se mléko úplně nevsákne. Průběžně míchejte, ať se směs nespálí. Hotovou náplň nechte lehce zchladnout a poté už můžete plnit.

těsto na mrkvánky

Taky si z dětství pamatujete, jak vám ve školce říkali, že mrkev je zdravá na oči? Já jo. A měli pravdu. Kromě očí ale mrkev příznivě ovlivňuje i další orgány a tělní procesy v našem organismu. Dokáže to díky pestrému obsahu živin. V mrkvi najdete např. vitamíny (A, skupina B, C, E, K), minerály (draslík, hořčík, železo atd.), vlákninu nebo přírodní sacharidy. Proto také v dnešním receptu na těsto chybí cukr. Mrkev totiž sladí sama o sobě a mnohem zdravěji. Je to prostě skvělá zelenina, kterou bychom určitě měli jíst pravidelně. A pokud jsem vás doposud nepřesvědčila, přidávám ještě další 3 důvody:

Mrkev snižuje hladinu LDL („zlého“) cholesterolu v krvi. Jeden z výzkumů dokonce prokázal, že pravidelná konzumace mrkve dokáže tuto hladinu snížit o více než 10 %. Ovšem za předpokladu, že sníte alespoň 200 g mrkve denně. Vysoká hladina špatného cholesterolu v krvi dlouhodobě zvyšuje riziko srdečních onemocnění, proto se rozhodně vyplatí držet si cholesterol v normě. Třeba díky mrkvi.

Jak už víte z dnešního článku, je tato sytě oranžová zelenina plná vitamínu K. Ten podporuje správný metabolismus kostí, konkrétně zajišťuje dostatečnou mineralizaci kostní tkáně, čímž brání vzniku osteoporózy. (Osteoporóza způsobuje řídnutí kostní tkáně = oslabuje kosti, zvyšuje riziko zlomenin.)

Díky tomu, že mrkev se skládá z velké části z vody, pomáhá našemu organismu se přirozeně odvodňovat a detoxikovat. Správná a pravidelná detoxikace organismu je přitom klíčem k celkovému zdraví těla, včetně zdraví jater a ledvin, na které mrkev také působí velmi blahodárně.

Abyste zdravotní benefity získané konzumací mrkve využili naplno, je dobré znát pár zásad. O příjmu živin totiž rozhoduje stav, v jakém se zelenina při konzumaci nachází. Syrová mrkev na chroupání je fajn, ale nezískáte z ní tolik živin, jako z mrkve zpracované. Zvláštní, protože u většiny zeleniny to bývá obráceně. Jenže mrkev potřebuje narušit své buněčné stěny (vařením, strouháním), aby se z ní začaly uvolňovat všechny ty zdraví prospěšné látky a vy jste je pak mohli vstřebat.

Dalším tipem, jak zvýšit vstřebávání živin z mrkve, je společná konzumace mrkve a tuku. Vitamíny A, K a E jsou totiž rozpustné v tucích, nikoliv ve vodě. Příjmem kvalitního tuku tak umožníte vitamínům, aby se v něm rozpustily ve váš zdravotní prospěch. No a proto v dnešním receptu mrkev strouhám a následně ji tak trochu utápím v másle. Tak dobrou chuť a hodně zdraví.

mrkev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *