Recept: Domácí oranžáda bez cukru a bez chemie

  • Barča 

Máte rádi Oranginu? Já moc. Oranginu, čili oranžádu, jsem poprvé objevila před lety v Chorvatsku a ohromně mi zachutnala. V plavkách na pláži, s oranžádou v ruce, prostě pohoda. Pak se podívám na složení a zjistím, že jsem právě spolykala několik kostek cukru. No, vzhledem k tomu, kolik limonády jsem schopná vypít, by se mi za pár dní do plavek už asi moc nechtělo. A to nemluvím o barvivech a o chemických konzervantech, které tato limonáda obsahuje. Proto jsem se rozhodla vyrobit si oranžádu vlastní = přírodní. Recept na ni jsem pro vás sepsala, protože je fakt výborná! Pomeranče jsou navíc velmi zdravé. Najdete v nich vitamíny, bílkoviny, vlákninu a pestrou škálu minerálů.

oranžáda
  • 3 velké pomeranče
  • 2 bio citrony
  • 1 l vody

Výroba oranžády vám zabere jen pár minut, takže když si nakoupíte dostatek pomerančů, můžete vyrábět prakticky pořád. (Ona je totiž fakt moc dobrá. Nekecám.) Nejdříve si připravte velkou mísu, nerezový kbelík nebo hrnec. Do mísy vložte na plátky nakrájené citrony. Ty používejte vždycky v bio kvalitě! Protože chemicky ošetřené citrusy v sobě uchovávají zbytky postřiků. Tato residua pesticidů se pak louhováním (ať už ve vodě nebo v alkoholu) dostávají do vašeho homemade produktu. Tak na to myslete.

K nakrájeným citronům přidejte pomeranče. Ty nemusí být nutně v bio kvalitě, i když by to bylo samozřejmě lepší. Proč nemusí být pomeranče bio? Protože je budete loupat. Ano, každý pomeranč dobře oloupejte a rozdělte ho na měsíčky. Měsíčky pak ještě pokrájejte na malé čtverečky. Ty přidejte k citronům. A teď přichází důležitá část: pomeranče důkladně pomačkejte, ať pustí šťávu. Mačkat můžete rukama (ideálně čistýma) nebo čímkoliv jiným, vidličkou třeba.

Až budete hotoví, zalijte citrusy litrem vody, mísu přikryjte plátýnkem a nechte směs macerovat při pokojové teplotě 48 hodin. Následně přeceďte a slijte do sterilovaných lahví. Oranžádu vždy skladujte v lednici, protože není ničím zakonzervovaná. Vydrží tam několik dní, pak začne hořknout.

Jakmile máte vyrobeno, můžete si vychutnávat jemnou chuť vaší domácí oranžády, která je navíc naprosto bez cukru a naprosto bez chemie. Chutná přitom ještě líp než limčy slazené. Pokud byste měli hodně velký absťák na sladké, přidejte do sklenky s oranžádou malou lžičku medu a dobře promíchejte. Myslím si ale, že vám zachutná i bez něj. A jak s tím servírováním? Oranžádu podávejte nejlépe dobře vychlazenou. Toho můžete dosáhnout i tak, že dáte skleničky nachladit předem do lednice. Stačí na chvíli.

Co se množství týče, do sklenice o objemu cca 3 dcl vlijte oranžádu. Lijte, dokud nenaplníte zhruba třetinu / polovinu sklenice. Záleží, jak moc pomerančovou oranžádu chcete mít. Do zbytku sklenice vlijte jemně perlivou minerálku. Já osobně teda preferuji jemně perlivé minerální vody, protože sycené nápoje nedělají dobře našemu zažívání. Vy si ale bublinky namixujte podle sebe. Pro pěkný vzhled vašeho drinku můžete skleničku ozdobit plátkem pomeranče. Jako z časopisu. Ať vám chutná!

oranžáda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *