Recept: Golden Milk aneb zlaté mléko z Indie

Recept na Golden Milk plánuji přidat na blog už dlouho. Konečně jsem se k němu tedy dostala a poslouží mi jako závěrečný článek mé mini série psaní o mléku. Na výrobu zlatého mléka můžete použít jak mléko rostlinné, tak živočišné. Nejen ve výběru mléka se ale mohou různé recepty na tento nápoj lišit. Různit se mohou také druhy koření, které se do Golden Milk přidávají, anebo obsah či naopak absence sladidel. Ty nejdůležitější ingredience, bez nichž by se Golden Milk skutečně neobešlo, v mém dnešním receptu ale určitě najdete. Jen se připravte, že vzhledem ke svému indickému původu chutná zlaté mléko lehce pikantně a je z něj výrazně cítit jeho hlavní ingredience = kurkuma. To díky ní je tak krásně zlaté!

Golden Milk
  • 150 ml mléka (živočišné / rostlinné)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka pepře

Pro přípravu Golden Milk jsem zvolila všechny ingredience v sušené podobě. Co se zázvoru týče, ten ale můžete klidně použít i čerstvý. V tom případě kousíček odkrojte a nastrouhejte ho najemno. Celý proces přípravy zlatého mléka vám nezabere déle než 15 minut. Nejdříve si odměřte 150 ml mléka, já jsem použila mléko rostlinné, konkrétně to mandlové. Pokud jste ale zvyklí pít mléko živočišné, klidně si tento zlatavý nápoj připravte z něj.

Do rendlíku pak nalijte požadované množství mléka a postupně do něj přisypejte všechny druhy koření uvedené v receptu. Někdo do zlatého mléka přidává také vanilku kvůli jemnější chuti a vůni. Máte-li rádi sladké nápoje, nebojte se Golden Milk osladit lžící medu nebo javorového sirupu. Jde to ale i bez slazení. Další surovinou, kterou jsem ze svého receptu já osobně vynechala, je tuk (nejčastěji klasické máslo či přepuštěné ghí). A to proto, že z kombinace másla a mléka v nápoji se mi pravidelně zvedá žaludek. Jestli jste na tom podobně, doporučuji obejít se při přípravě Golden Milk bez přidaného tuku.

Ochucené mléko pak přiveďte k varu. Jakmile směs začne bublat, ztlumte plamen a nechte mléko povařit ještě zhruba 10 minut, aby se všechny chutě propojily a koření se dostatečně povařilo. Mléko už ale prohřívejte jen na mírném ohni. Až budete mít hotovo, jednoduše rendlík sundejte z plotny a zlatý nápoj nalijte do hrníčku. Před podáváním můžete ještě lehounce posypat skořicí.

O tom, že zlaté mléko příznivě ovlivňuje naše zdraví, nemůže být vůbec pochyb. Konec konců to je taky důvod, proč ho Indové před mnoha stovkami let začali pít. Kombinace různých druhů koření, jako jsou např. kurkuma, zázvor nebo pepř, představuje vyloženě zdravotní bombu. Pro jasnější představu jsem dnes vybrala 10 konkrétních účinků na zdraví, ze kterých se můžete po konzumaci Golden Milk těšit:

  1. Významně posiluje imunitu.
  2. Působí v těle jako antioxidant.
  3. Předchází virovým a plísňovým infekcím.
  4. Snižuje vysoký krevní tlak.
  5. Ulevuje od vleklých bolestí kloubů.
  6. Přispívá k lepšímu a kvalitnějšímu spánku.
  7. Podporuje přirozenou detoxikaci těla.
  8. Má protizánětlivé a relaxační účinky.
  9. Posiluje kosti a zubní tkáň.
  10. Zklidňuje zažívání a zlepšuje trávení.

3 komentáře na “Recept: Golden Milk aneb zlaté mléko z Indie”

  1. Pingback: Přehled: Různé druhy rostlinného mléka - JsemBIO

  2. Dobrý den,
    musí se to povinně zahřát, nebo stačí vše promíchat ve studeném mléce a nechat odležet?
    Zajímá mě hlavně, jestli po zahřátí probíhá nějaká extrakce, která je důležitá. U většiny rostlin platí, že pokud procházejí vyšší teplotou varu, tak ztrácí prospěšné látky.
    Rád bych to nechal v lednici a postupně upíjel, nebo si popřípadě část zahřál v rendlíku. Tzv. je to pro mě výhodnější na přípravu a ranní časovou úsporu :-). Piji to ráno po snídani.
    Díky za info

    1. Dobrý den, pane Vašíčku,

      při zahřátí zlatého mléka dochází nejen k propojení chutí, ale i k propojení jednotlivých látek obsažených v surovinách. Zázvor, skořice i pepř jsou suroviny, které lidské tělo vnitřně prohřívají, proto se často zahřívají i v rámci jejich úpravy, nicméně máte pravdu, že o část prospěšných látek tímto přicházíme. Můžete zkusit mléko zahřát na nižší teploty, ideálně tak do 60 stupňů, a nechat ho potom delší dobu prohřívat. Pokud si směs připravujete předem a uchováváte ji v lednici, měla by Vám vydržet několik dní. Mléko samozřejmě můžete popíjet i studené, v tom případě už ale využíváte jiný způsob přípravy a doporučila bych nejprve delší maceraci, aby se do mléka vytáhly živiny ze všech surovin. Pokud byste zlaté mléko takto maceroval, možná by pro vás bylo lepší používat suroviny v celku, zázvor, kurkumu a stejně tak i koření (pepř, skořici atd.), protože ve studené tekutině ze rozemleté koření asi moc dobře nevymaceruje…

      Děkuji za komentář a zdravím Vás 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *