Recept: Kvašená řepa

  • Barča 

Červená řepa patří k velmi zdravým potravinám. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. A je moc dobrá. Pokud si ji umíte připravit. Z červené řepy doma klidně vykouzlíte carpaccio (vegetariánská alternativa toho hovězího) nebo skvělou přílohu k masu v podobě pečené řepy s další pečenou zeleninou. A upotřebíte ji i do sladkých dezertů. No fakt! My si dnes ale vyrobíme řepu kvašenou. O tom, jak je kvašená zelenina zdravá, určitě ještě psát budu. Hlavně v zimě. Tak jdeme rovnou na recept.

Kvašená řepa
  • 3 červené řepy
  • 2 lžíce soli
  • špetka živné soli
  • 0,5 l vody

Tento recept se trochu liší od tradičních receptů na kvašenou zeleninu i od klasického Kimchi (to si taky brzy vyrobíme). Je to v podstatě kombinace nakládání a kvašení. Řepu nejprve oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hlavní rozdíl: Pokud připravujeme klasickou kvašenou zeleninu například z mrkve, zelí a podobně, suroviny vždy strouháme, aby lépe pustily vodu. Nám ale dnes stačí řepu nakrájet. Jen si dejte záležet, aby ty plátky byly skutečné tenké. To je důležité.

V dalším kroku uložíme řepu do zavařovací sklenice, ve které bude kvasit. Vyberte širokou sklenici, do které se vám bude dobře vkládat. Jakmile v ní máte plátky řepy nachystané, máte dvě možnosti. Buď řepu rovnou posolíte anebo si připravíte solný roztok (do hrnce dáte vařit uvedené množství vody se solí) a tím řepu prolijete. Pokud řepu jen prosolíte a pak zalijete čistou vodou, nevadí to. Je ale lepší, když je voda převařená. Vyberte si tedy jednu z možností a tu proveďte. Nyní máme řepu zalitou vodou a posolenou.

Poslední krůček: živná sůl. Živná sůl urychluje kvašení, stačí ale jen špetka. Já mám doma balíček o gramáži 1,6 g a ten vystačí na 10 litrů! Takže už asi chápete, že na půl litru toho mnoho nepotřebujete. Pokud byste živnou sůl nesehnali, dejte o trochu více normální soli. Co se toho prosolování týče, vždy se držte pravidla, že zeleninová směs musí být hodně slaná (chuťově až přesolená), ale musíte ji být schopní sníst. Jakou sůl použít? Inspirujte se u nás.

Potom překryjte zavařovací sklenici plátýnkem nebo kvasnou zátkou a nechte v teple domova kvasit 2-4 dny. Kontrolujte, jak řepa pracuje. Pěna, která se tvoří, není na závadu, můžete ji průběžně oddělávat. Protože řepa není nastrouhaná, kvasí z mých zkušeností o trošku déle. Také zaleží, jestli ji chcete mít hodně nakvašenou, nebo vám bude stačit jen začátek procesu, takže si vyrobíte spíš takovou naloženou řepu. Jakmile budete chtít kvašení ukončit, předělejte řepu s nálevem do uzavíratelné sklenice a uložte do chladu, nejlépe do lednice. Já ji mám doma spíš v té naložené podobě, je na skus a je moc dobrá. Hodí se k obědu místo salátu. P.S.: Nezapomeňte, že řepa barví! Úklid po výrobě bude nezbytný.

Kvašená řepa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *