Nedělní pečení: Podzimní perník s čoko polevou

  • Barča 

Taky s láskou vzpomínáte na ty neděle, kdy jste navštěvovali babičku a jedli její dobroty? U nás to byl tradičně perník. Měla ho vždycky krásně nadýchaný, promazávala ho marmeládou a polévala čokoládovou polevou. Její verzi perníku miluji, protože ale v kuchyni ráda experimentuji, trochu jsem si s původním receptem pohrála. Přidala jsem dýni, jablka a žitnou mouku, která se do perníků původně přidávala (ještě předtím, než jsme všude nacpali pšenici). A protože jsem zastánce sezónního stravování, promazala jsem ho šípkovou marmeládou. Ať žije podzim. Můj perník sice není tak nadýchaný jako ten babiččin, konzistencí připomíná spíše brownies, ale i tak je výborný a zmizel během jednoho dne.

perník
  • 200-250 g žitné mouky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1/2 kypřícího prášku do perníku
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 5 lžic medu
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • šípková marmeláda

Je to jednoduché. Nejdříve smíchám v míse sypké suroviny: mouku, kypřící prášek, sůl, kakao a perníkové koření. Potom postupně přidávám další ingredience. Vejce, nastrouhaná jablíčka (ty můžete nastrouhat klidně se slupkou), pyré, rozpuštěné máslo a nakonec med. Každou surovinu vmíchávám zvlášť a opatrně, aby vzniklo jednotné těsto. Hotovou směs rozložím na plech vyložený pečícím papírem. Peču ho v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut. Průběžně perník kontrolujte, já ho většinou ještě nechávám chvíli dopéct. Až perník lehce zchladne, rozkrojím ho na dvě poloviny a promažu ho šípkovou marmeládou. Jednu polovinu pak přiklopím na druhou a pustím se výroby do polevy.

  • 100 g čokolády (hořké, mléčné, na vaření)
  • trocha mléka nebo kousek másla

Čokoládová poleva se dá připravit na spoustu způsobů. Já ji vyrábím obvykle z mléka nebo z másla. Je potom taková hladká a lahodná. Nejdůležitější je samozřejmě výběr čokolády. Můžete si koupit tabulku v bio kvalitě nebo ve fair trade. (Fair trade zajišťuje férové pracovní podmínky pro zaměstnance a podporuje trvale udržitelné zemědělství.) Tyto čokolády bývají ty nejkvalitnější. Klasické tabulky od velkých mezinárodních koncernů jsou sice dobré, zároveň jsou ale plné rafinovaných tuků a cukru. Ta pravá čokoládová podstata, kakaové boby, v nich je paradoxně zastoupená v mnohem menším množství než tyto dvě suroviny. Schválně se někdy v obchodě zkuste podívat na jejich složení. Možná vás překvapí.

A teď ten postup na polevu. Nejprve vytvořím vodní lázeň. Ve velkém hrnci dám vařit vodu. Do menšího kastrůlku nalámu jednotlivé čtverečky čokolády (rychleji se rozpustí) a přidám buď trochu mléka nebo kousek másla. Tento malý hrnec postavím nad velký hrnec s horkou vodou a pomalu nechám za stálého míchání čokoládu rozpouštět. Menší hrnec by se neměl svým dnem dotýkat vody. Dno by mělo být vždy nad hladinou. Až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká hmota, je hotovo. Pak už jen perník poliju polevou a ozdobím oříšky. Nejlepší je druhý den, tak si ho příště upečte už v sobotu.

čoko poleva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *