Recept: Dýňové pyré nasladko i naslano

První podzimní dny jsou tady a všechno se pomalu začíná barvit do oranžova. U listí to vzhledem k prodlouženému létu asi ještě chvíli potrvá, ale keramické dýně už jsou k vidění snad na všech zahradách. Jsou tam i ty vypěstované, tak si z nich pojďme něco vyrobit. Dnes to bude pyré. Základ na polévku nebo na americký Pumpkin pie. Prostě první podzimní recept.

Dýňě hokaido
  • 1 velká dýně
  • voda pole potřeby
  • mletá skořice
  • bio třtinový cukr
  • nerafinovaná sůl

Začátek výroby se odvíjí podle toho, jakou dýni jste si zvolili. Já jsem pro recept vybrala dýni hokaido, protože je velmi snadno dostupná a velmi zdravá. Dýni hokaido jako jedinou nemusíte loupat, stačí ji jen dobře omýt a odstranit z ní nečistoty. Potom dýni nakrájejte, to je těžší část. S dýní se totiž nepracuje příliš dobře, musíte ji postupně udolat a naporcovat na několik kousků. Ty potom vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte na plotnu. Chutné pyré vytvoříte i z dýně máslové, tu ale na začátku nezapomeňte oloupat.

Jakmile máte na plotně připravený hrnec s dýní a s vodou, máte dvě možnosti. Buď se pokusíte v dýni zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů. A že jich je. Anebo prostě pyré uvaříte s tím, že se některé živiny ztratí. Pokud chcete zkusit šetrnější úpravu, hlídejte, ať teplota vody nepřekročí 60 °C.

To znamená vařit pyré na mírném ohni. Jen počítejte s tím, že se jeho výroba protáhne. Jestli doma nemáte kuchyňský teploměr, vůbec se pomalou přípravou netrapte. Dýni dejte prostě vařit, a až bude dostatečně měkká, odstavte hrnec z plotny. Následující kroky už jsou společné pro oba postupy.

Dýně hokaido

Slijte část vody z hrnce. Zbytek vody spolu s dýní osolte. Dýni solím vždy, protože sůl je konzervant a používá se jak při přípravě slaných, tak sladkých jídlech (do dezertů sůl přidáváme proto, abychom zvýraznili jejich sladkost.) Osolenou dýni pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud vám nevadí náhodné kousky, kterých si mixér nevšiml, máte hotovo. Pokud ale chcete mít pyré super hladké, propasírujte ho ještě přes cedník.

Ještě za horka nalijte pyré do zavařovacích sklenic, které můžete sterilovat v horké vodě nebo v troubě. Díky tomu déle vám vydrží. Pokud jste si ale dali práci a snažili se dýni vařit pomalu a šetrně, už pyré nezavařujte. Živiny, které se vám podařilo zachránit, byste nyní zničili. Nezavařené pyré vydrží v lednici zhruba týden. Jestli je v pořádku, poznáte podle chuti a konzistence. Uchovávání vitamínů a minerálů v tepelně zpracovaných pokrmech je ale dost ošidné. Nejde jen o teplotu, nýbrž také o délku vaření.

Slané pyré máte hotové, jak na to sladké? Je to jednoduché. Do rozmixované dýně přisypte několik lžiček třtinového cukru (podle chuti) a 1 lžičku mleté skořice. Dobře promíchejte a tím to končí. Dýňové pyré si můžete dát na svačinu podobně jako jablečnou přesnídávku. To slané se využívá při pečení chleba, kdy se do těsta přidá pár lžic, a chléb je potom vláčnější. Další variantou jsou třeba obědové dýňové noky.

Sladké pyré je hlavní surovinou amerického dýňového koláče, který se podává na Den díkůvzdání a je velmi oblíbený také v Kanadě. Milovníci českých dezertů mohou trochu pyré přidat do perníku na plech, těsto pak bude krásně nadýchané. Použít se dá i do bábovky. Prostě zkoušejte, co vás napadne.

A co že to dýně hokaido vlastně obsahuje? Například vitamín A, vitamín B, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník a dalo by se pokračovat ještě dlouho. Zdraví prospěšný je také vysoký podíl vlákniny, která je velmi důležitá pro naše zažívání. Energetická hodnota dýně hokaido je poměrně nízká – na 100 g okolo 40 kcal, protože ji tvoří hlavně voda (až z 90 %). Zařaďte dýně do svého jídelníčku už tento podzim!

Dýňové pyré na dva způsoby

1 komentář na “Recept: Dýňové pyré nasladko i naslano”

  1. Pingback: Nedělní pečení: Podzimní perník s čoko polevou - JsemBIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *