Vitamín C: Otázky a odpovědi

Vitamín C, celebrita mezi ostatními vitamíny. Proč je tak důležitý? Jaká je jeho doporučená denní dávka pro dospělého člověka? Jaké přírodní zdroje obsahují nejvíc céčka? Otázek kolem vitamínu C je mnoho. Ty nejdůležitější z nich jsme sepsali do dnešního článku. A odpověděli na ně.

vitamín c

Vitamín C, řečí chemiků kyselina askorbová, patří k nejdůležitějším vitamínům s nejširším spektrem účinků na lidský organismus. Vitamín C poprvé „objevil“ maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi. Největší výzkum kyseliny askorbové ale provedl jiný vědec. Tím byl Sir Walter Norman Haworth. Ten za daný výzkum získal dokonce Nobelovu cenu. No a od té doby se céčko vlastně zkoumá pořád, i když toho o něm už spoustu víme.

Víme například, že jde o vitamín, bez kterého nejsme schopni dlouhodobě fungovat. Víme, že je tento vitamín rozpustný ve vodě. A víme, že jsme schopni tento vitamín vyrobit synteticky = uměle. Však také céčko patří k nejprodávanějším položkám v lékárnách, spolu s léky tlumícími bolest. Je určitě skvělé, že si můžeme vitamín C koupit v mnoha podobách, protože lidský organismus si kyselinu askorbovou sám nevytvoří. (Na rozdíl od zvířat a rostlin, ty to zvládnou.) My, lidé, tedy musíme céčko do organismu cíleně doplňovat. Já osobně, jako u všeho, preferuji přírodní zdroje. Které jsou nejlepší? To už je první otázka.

Překvapivě to nejsou pomeranče, které mají všichni s vitamínem C spojené. Pomeranče ve skutečnosti obsahují „pouze“ 60 mg vitamínu C na 100 g ovoce. Oproti tomu jiné odrůdy ovoce a zeleniny jsou v obsahu céčka skutečnými přeborníky. Asi nejlíp je na tom švestka kakadu. Ve 100 g je až 3 000 mg kyseliny askorbové! Je teda pravda, že já jsem tuto švestku nikdy nejedla, a nevím, jestli je u nás k dostání.

To ale nevadí, protože další céčkem nadupanou rostlinou je acerola. (To poznáte hned podle kyselosti.) Její plody obsahují na 100 g 1 680 mg vitamínu. Acerolu už u nás seženete. Abych byla konkrétní, za studena lisovanou šťávu z této cizokrajné třešně zakoupíte v DM drogeriích za méně než 100 Kč.

Dalším v pořadí je rakytník. Pokud nás sledujete už delší čas, tak jste s námi na podzim možná vyráběli domácí rakytníkovou limonádu. Ta je plná céčka a je výborná. Mezi další vhodné kandidáty na doplnění kyseliny askorbové do organismu patří šípky (425 mg na 100 g ovoce), černý rybíz (200 mg na 100 g ovoce) nebo chilli papričky, které jsou céčkem nabité a některé odrůdy dokonce pokryjí celou doporučenou denní dávku (DDD) vitamínu C pro dospělého člověka.

Hlavní výhodou rostlinných zdrojů céčka je jejich snadná stravitelnost a vysoká míra vstřebatelnosti. Ta u umělých doplňků stravy často pokulhává. Nehledě na to, že klasické šumáky často obsahují kromě vitamínů také látky ne zcela příznivé. V první řadě jsou to nutné konzervanty či stabilizátory, (někdy i umělá barviva) a syntetická sladila. Nejhorším z nich je bezpochyby aspartam. Látka, která byla původně vyvinutá k bojovým účelům, se dnes hojně využívá v potravinářství. Třeba do takzvaných FIT minerálek bez cukru. A to i přesto, že její dlouhodobá konzumace poškozuje nervový systém.

šumivý vitamín

Jaká je DDD? V rámci Evropské unie se za DDD pro dospělého člověka považuje 60-80 mg vitamínu C. Takže v podstatě jeden pomeranč, nebo jedno kiwi. Každopádně byste měli vědět, že přírodní zdroje vitamínu C je nejlepší konzumovat syrové. Vařením a jinými tepelnými úpravami by se ze nich céčko a další živiny vytrácely. Ztráty způsobené zmražením jsou sice menší, ale stále jsou přítomné.

Nicméně jedna věc je mezinárodně uznávaná DDD a druhá jsou názory některých odborníků, kteří doporučují tuto dávku zvýšit a to klidně až na 250 mg za den. Důvody ke zvýšení mohou být různé, např. hrozba šířících se virových onemocnění (především chřipky), únava, nadměrný stres, probíhající infekční onemocnění, atd. Vyšší dávku vitamínu C by si měli dopřát také aktivní sportovci, kuřáci a těhotné / kojící ženy. Horní hranice příjmu kyseliny askorbové by ale neměla překročit 2 000 mg.

Protože nám pomáhá s obrovskou spoustou biologických a chemických procesů a přináší nám řadu zdravotních benefitů. Začneme s těmi benefity. Kyselina askorbová:

  • pomáhá hojit poškozené tkáně a obnovuje jejich funkci
  • chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami
  • snižuje množství „špatného“ LDL cholesterolu v krvi
  • působí v těle antioxidačně (chrání buňky před vnějšími vlivy)
  • podporuje správný chod energetického metabolismu
  • přispívá k tvorbě kolagenu (důležitý pro kůži, kosti, chrupavku atd.)
  • snižuje pocit únavy a vyčerpání

Vitamín C je také spolehlivým pomocníkem při prevenci virových onemocnění a nachlazení. Pokud na sobě začnete pozorovat první příznaky takovýchto stavů, nebojte se zvýšit aktuální příjem kyseliny askorbové na 1 000-2 000 mg denně. A přidejte také další vitamíny a minerály.

Ano, pomáhá, ovšem už ne tak výrazně jako při prevenci. Jeho zvýšené užívání během chřipky či virózy se doporučuje, protože povzbuzuje naši imunitu a dodává nám zpět živiny, které bojem s nemocí ztrácíme. Nicméně aby měl vitamín C léčebný účinek, museli byste ho užívat nitrožilně. V podobě infuzí se C vitamín podává jako podpůrná léčba při onkologických onemocněních (pomáhá lépe snášet chemoterapii) nebo při extrémní vyčerpanosti (zesláblí pacienti v nemocnicích). Někdy ho dostávají také lidé, kterým byl diagnostikován syndrom vyhoření.

nachlazení

Otázka, která pochopitelně navazuje na předchozí odstavec. Ano, je to možné. Zároveň však poměrně nepravděpodobné. Problémy by mohla způsobit dávka převyšující 4 g (4 000 mg), což už je fakt vysoká dávka a myslím, že ji moc lidí neužívá. Co se týče dlouhodobého užívání vyšších dávek, těm se snažte vyvarovat. Pokud však dávky zvýšíte jen v rámci preventivní kúry nebo během nachlazení a poté se vrátíte k přirozenému příjmu céčka, předávkovat byste se opravdu neměli.

Vitamín C má v této oblasti tu výhodu, že jako vitamín rozpustný ve vodě odchází z těla močí. Tedy ty zbytky vitamínu, které vaše tělo nevstřebalo, nebo už jsou nad limitem aktuální potřeby. Dlouhodobé a velmi vysoké dávky vitamínu C by se ale tak jednoduše nevyloučily a mohly by vést ke snížení životnosti červených krvinek, ke snížení hladiny cukru v krvi (pokud klesne pod 3,3 mmol/l, hrozí hypoglykémie) nebo ke vzniku ledvinových kamenů. Předávkování vitamínem C se může u citlivých jedinců projevit kopřivkou nebo jinými alergickými reakcemi.

Dobrá otázka! Nedostatek vitamínu C se může projevit zejména zvýšenou únavou, pak také bolestmi kloubů nebo třeba krvácením z dásní (méně časté). Dalším znakem, že trpíme nedostatkem céčka, jsou právě opakující se infekční onemocnění, zejména ta virová. Pokud nedostatek vitamínu C překročí snesitelnou hranici, dochází k avitaminóze. Tu rozhodně nepodceňujte. Neléčená avitaminóza může způsobit chudokrevnost, otoky kloubů či žaludeční vředy. Zkrátka si hlídejte, abyste baštili dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, případně doplňte přirozený příjem céčka vitamínovými tabletami.

Vitamín C především výrazně ovlivňuje vstřebávání železa. Zvyšuje jeho vstřebatelnost ze stravy a podobně působí také u luteinu (důležitý pro oči). Dále ovlivňuje vstřebávání acetaminofenu, kyseliny acetylsalicylové a léku na ředění krve Warfarinu. Pokud některé z těchto látek pravidelně užíváte, poraďte se o své optimální denní dávce vitamínu C se svým lékařem.

Které látky naopak snižují vstřebatelnost samotného C vitamínu? Jsou to některé léky, kupříkladu antibiotika. Dámy by pak mělo zajímat, že vstřebatelnost kyseliny askorbové v organismu poznamenává i užívání hormonální antikoncepce. A to tak, že účinnost tohoto vitamínu snižuje. Tudíž se nebojte trochu céčka do svého jídelníčku přidat, ať vám nechybí.

Napadá vás ještě nějaká otázka? Napište nám do komentářů a my se ji pokusíme zodpovědět. A pokud právě přemýšlíte nad tím, čím doplníte svou příští dávku céčka, mrkněte se na náš recept na domácí oranžádu. Ta je z citronů a z pomerančů, takže takový přirozený céčkový double!

56 komentářů na “Vitamín C: Otázky a odpovědi”

  1. Pingback: 7 tipů + 5 potravin na posílení imunity - JsemBIO

  2. Pingback: Recept: Šípková zavařenina - JsemBIO

  3. Pingback: Recept: Trnková povidla - JsemBIO

  4. Pingback: Recept: Rakytníková limonáda za studena - JsemBIO

  5. Pingback: Recept: Dýňové pyré nasladko i naslano - JsemBIO

  6. Pingback: Přehled: Různé druhy živočišného mléka - JsemBIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *