Česneková tinktura jako domácí antibiotikum

Syrový česnek přináší našemu tělu spoustu zdravotních benefitů. Zároveň však může být pro mnoho lidí těžko stravitelný. Česneková tinktura je skvělým kompromisem, jak si dopřát zdravý syrový česnek a zároveň se vyhnout potížím typu pálení žáhy nebo bolest žaludku. Výroba je jednoduchá, stačí vám dvě suroviny. Hotovo je za 10 dnů. A jak je to s tím domácím antibiotikem? Ano, česnek opravdu pomáhá vyléčit řadu nemocí, vždy ale naslouchejte radám lékaře. Ať nic nepodceníte.

Česneková tinktura
  • několik stroužků česneku
  • 200 ml pálenky

Pro začátek oloupejte několik stroužků česneku. Kolik? Záleží na vás. Samozřejmě platí čím více česneku, tím silnější tinktura bude. Každý stroužek nakrájejte na drobné kousky / plátky, nebo česnek utřete. Narušením stěn česneku se začne uvolňovat látka zvaná alicin (zapříčiňuje typický pach česneku a má silně antibakteriální účinky). Při krájení se ničím nerozptylujte, žádné pauzy na scrollování na telefonu, jinak česnek zoxiduje. To nechcete. Oxidací začínají z česneku postupně vyprchávat účinné látky.

Jakmile česnek nakrájíte, dejte ho do lahvičky a zalijte ho alkoholem. Já ráda používám slivovici, která se mi na tinktury zatím nejlépe osvědčila. Nutno dodat, že já, jako správná Moravačka, slivovici piju i normálně. Pokud vám však chuť této pálenky nesedí, použijte třeba o něco slabší vodku. Ta má ale méně procent. Ideální by bylo, aby měl vámi zvolený alkohol alespoň 40 %. Síla alkoholu má na maceraci bylin výrazný vliv. Více o tomto tématu zase jindy. Zalitý česnek uložte na chladné a tmavé místo.

Tinkturu každý den protřepávejte, ať se z ní neustále uvolňují zdraví prospěšné látky. Po 10 dnech ji přeceďte a uložte do lednice, kde vydrží velmi dlouho. Před prvním použitím nechte česnekový elixír ještě dva dny odpočívat. Tinktura samozřejmě pořád chutná po česneku, mnohým ale může ulevit od nepříjemných zažívacích potíží spojených s užíváním syrového česneku ve stravě. Na co je česnek dobrý? Kompletní přehled jeho zdravotních benefitů najdete zde.

Berete-li jakékoliv léky, nebo trpíte-li zdravotními problémy, poraďte se nejprve o užívání tinktury s lékařem. Všichni ostatní si mohou česnekovou kůru vyzkoušet. Na internetu najdete dávkování v různých poměrech. Já se držím tohoto:

  • 1. den 3× denně 1 kapku
  • 2. den 3× denně 2 kapky
  • 3. den 3× denně 3 kapky
  • 4. den 3× denně 4 kapky
  • 5. den 3× denně 5 kapek
  • 6. den 3× denně 6 kapek
  • 7. den 3× denně 7 kapek
  • 8. den 3× denně 8 kapek
  • 9. den 3× denně 9 kapek
  • 10. den 3×  denně 10 kapek

Od desátého dne dodržujte dávkování 10 kapek třikrát denně. Česnekovou tinkturu je nejlepší brát před jídlem, ne každý to ale nalačno zvládne. Toto dávkování je podle mě ideální, protože množství přidáváte postupně a můžete si ověřit, od kdy už je toho na vás moc. Důležité je podotknout, že uvedené poměry většině lidí nijak nevadí. Přesto si to raději určete individuálně. Já, abych byla upřímná, jsem k 10 kapkám ještě nedošla. I když syrový česnek mám moc ráda, jsem si vědomá, že tinktura je opravdu silná (jak co se chuti týče, tak obsahem účinných látek).

Někteří autoři receptů na česnekovou tinkturu doporučují nakapat ji do 1 deci mléka. Já mléko nepiju, takže česnekový výluh kapu do trošky vody, kterou ihned zapiju čistou vodou nebo čajem. Zápachu z úst se bát nemusíte. Pokud byste se přece jen necítili komfortně, zobněte si hašlerku. Česneková kůra trvá obvykle měsíc a provádí se jednou do roka. Častější užívání opět konzultujte s odborníkem. Teď už víte vše. A kdyby na vás byla tinktura moc aromatická, vždy ji můžete darovat někomu se silnějším žaludkem.

tinktura

364 komentářů na “Česneková tinktura jako domácí antibiotikum”