Ideální osvěžení pro horké letní dny. Můžete ji pít jen tak nebo ji naředit vodou. A samozřejmě dozdobit citrusy a ledem. Jen ta plastová brčka bych vynechala. Postup přípravy je jednoduchý: klasická macerace bylin ve vodě. Potom přecedit a s radostí vypít. Tak nasbírejte květy a můžeme začít.

Co potřebuji na limonádu:
- 1 menší košík levandule (nestříkané)
- 3 bio citrony + další citrusy
- 250 g bio třtinového cukru
- 2 l vody
Jak na levandulovou limču:
Kvítky otrhám z větviček a nasypu je do velké zavařovací sklenice nebo do nerezového kbelíku. Citrony nakrájím na plátky a přidám je ke kvítí. Z citrusů používám jedině ty, které zrovna seženu v bio kvalitě. U citronů to nebývá problém, ale s dalšími citrusy už je to někdy těžší.
Pokud je v bio kvalitě neseženu, vymačkám z nich pouze šťávu. Zbytky chemických postřiků by se totiž z jejich kůry vymacerovaly přímo do limonády. A jaké další citrusy můžete na výrobu limonády použít? Vlastně všechny. Jen počítejte s tím, že grepy a limetky dodají limonádě hořkost. Naopak pomeranče ji příjemně dosladí. Na množství uvedené v receptu stačí použít dvě limetky, jeden grep či větší pomeranč.
Připravenou směs zaliju vodou a zakryju plátýnkem. Poté nechám dva dny odpočívat při pokojové teplotě. Na to pozor. V létě atakují teploty tropickou třicítku i doma, takže budoucí limonádu hlídejte, ať nezačne plesnivět. Když je počasí příliš horké, nechávám směs raději macerovat v lednici.

Po 48 hodinách vše přecedím přes plátýnko a postupně přisypávám třtinový cukr. Já dávám menší množství, záleží ale na vašich chuťových pohárcích. Aspoň trochu byste měli přidat vždy, protože cukr výrobek konzervuje. Stejně jako kyselina z citrónu. Nebo sůl. Tu ale do limonády přidávat nebudeme.
Za stálého míchání počkám, než se cukr rozpustí, a je hotovo. Levandulovou limonádu plním do předem sterilovaných lahví. To je důležité, protože limonáda se vyrábí za studena, takže je náchylnější k plísňovým nemocem. Proto ji uchovávám pouze v lednici. Vypít by se měla do 4 týdnů, což nebývá problém.
Kdy levandule pomáhá a kdy se jí vyhnout
Levandule pomáhá, když nemůžeme spát. Když jsme nervózní. Když je nám úzko. Když máme nafouklé břicho. Když máme afty. Když nás trápí rýma a kašel. Když nás bolí hlava. Jedna sklenka za studena vyrobené limonády tyto problémy navždy nevyřeší, ale může od nich na chvíli ulevit. A to je to nejlepší na výrobě za studena. Byliny v sobě uchovají všechny zdraví prospěšné látky. Navíc jsou moc dobré.
A kdy raději ne? Levanduli by se měly raději vyhnout těhotné ženy. Některé studie sice uvádí, že levandule je bezpečná i v těhotenství, názory se ale různí, takže je na místě být opatrné. Další kontraindikací může být nízký tlak. Levandule totiž sama tlak lehce snižuje. Této středomořské bylince by se měli vyhnout i lidé, které čeká za pár týdnů operace. Levandule by mohla zvýšit účinek anestezie. Zvyšuje také účinky antidepresiv a sedativ, takže s léky ji raději nekombinujte. Anebo se poraďte s lékařem.


Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂