Vše o levanduli + 5 osvědčených receptů

  • Barča 

Také se nemůžete dočkat, až se po roce na zahradě znovu rozvoní její aromatická vůně? Levandule je však mnohem víc než jen okrasná bylina. Proto každé léto vytáhnu nůžky a zástěru a pustím se do práce. Sklizní to začíná a výbornými pochoutkami končí. Tak jako v tomto článku.

Využití levandule

Když počasí přeje, začínám levanduli sklízet už na začátku července. Jakmile je bylina v rozkvětu, jdu do toho. Fialové květy jsou sice krásné na pohled, ale pokud je chci využít v kuchyni, musím je sesbírat co nejdřív. Jinak z nich postupně vyprchají jejich účinné látky. A to nechci. Aspoň část keříků vždy ponechám pro včelky.

Nejlépe se mi levandule sklízí s pomocí zahradních nůžek. Stonek zastřihnu těsně nad jeho dřevnatou částí. Hlídám si, abych to trefila. Poškození dřevnaté části by mohlo bylince ublížit a už by nemusela správně růst.

Důležité je stříhat levanduli, když zrovna svítí sluníčko. Mám tak jistotu, že květy budou plně otevřené, v ideálním případě i opylené. To platí u každého sběru květů. A pak hurá do kuchyně, vyrábět a sušit.

Práce s levandulí úžasně provoní celou kuchyň. Drobounké kvítí sice nacházím na podlaze ještě týden, ale stojí to za to. Z čerstvých květů se dá vykouzlit mnoho výrobků. Já jsem si oblíbila domácí levandulový med s pomerančem a levandulovou limonádu za studena. Oba recepty jsou jednoduché, ale vynikající!

Květy levandule

Část levandule jsem už zpracovala, zbytek nasuším. Nejjednodušší je svázat několik stonků k sobě a tyto svazky pak pověsit květem dolů na nataženou šňůru. Stejně nenáročné je vyskládat jednotlivé stonky na plech vyložený pečícím papírem. A kam s ním?

Levandule by se měla sušit na tmavém a dobře větraném místě. Díky tomu si její květy ponechají svou typickou barvu. Sušení trvá jen pár dní. Ono v tom vedru, co na Moravě v létě bývá, to jde samo.

Z několika nasušených větviček potom sesypu kvítí a vložím je do malých látkových pytlíčků. Ty dávám do prádelníku nebo pod polštář. Aby to všude krásně vonělo. Většinu levandule ale beru zpátky do kuchyně. Tam z ní vyrábím levandulovou drť a levandulový cukr.

Výroba trvá jen chviličku. Usušenou levanduli pořádně podrtím. Na to mi nejlépe funguje kuchyňský váleček. Kvítí zabalím do čisté utěrky, tu pak sroluji a několikrát promasíruji válečkem. Květy přitom pustí své omamné aroma. Levandulovou drť nasypu do čistých a suchých sklenic a dobře uzavřu. Skladuji na tmavém místě.

A co s ní? Používám ji k dochucení různých cukrářských a pekařských dobrot. Její chuť výborně vynikne například v levandulové bábovce. Hodí se také jako ozdoba nepečených dortíků (třeba cheesecaků) a dalších letních dezertů. Drť můžu využít i na přípravu čaje. Levandulový čaj je nejlepší pít před spaním, protože naše tělo i mysl zklidňuje. To se pak usíná raz dva.

Vyrábím ho ze sušené drti a z třtinového bio cukru. Podrcené kvítí jednoduše smíchám s cukrem a je to. Tahle vychytávka urychluje práci při pečení, výborná je také při přípravě domácích míchaných nápojů. Jen musím hlídat, že se cukr nezačne kazit. To se mi ale ještě nestalo. Opět uschovávám ve sklenici v temné spíži.

Levandulový ochucený cukr

Při výrobě čehokoliv se vždy snažím využít potenciál suroviny naplno. Proto zpracovávám nejen levandulové kvítí, ale také lístky. Dají se sbírat celé léto a vyrábím z nich Středomořské koření. Za pět minut hotovo. Koření využijete při grilování i při výrobě francouzských / italských pokrmů.

Je pravda, že ze začátku připadala někomu chuť levandule zvláštní. Možná proto, že tuto rostlinu máme spojenou spíše s olejíčky do koupele nebo se svíčkami. Brzy si ale většina strávníků zvykla. A co víc, mnozí si ji doslova zamilovali. Levandulové experimenty tak můžou vesele pokračovat. Pusťte se do nich s námi! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *