Přestože čaj ani jiné nápoje nesladím, vyrábím bylinkové medy pravidelně. Dají se využít na stovky způsobů. Třeba na lívance místo javorového sirupu. Jejich hustotu si určíte sami, takže můžete mít jak med, tak sirup. Levandulový med vyrobíte snadno, a když jej uschováte v temnu a chladu, vydrží vám několik měsíců.

Co na med potřebuji:
- 1 menší kastrůlek levandule (nestříkané)
- 500 g bio třtinového cukru
- pomerančová kůra z ekologického zemědělství
- šťáva z 1 velkého pomeranče
- 0,5 l vody
Jak na výrobu medu:
Jestli jste už někdy vyráběli med z pampelišek nebo z bezu, nebude to pro vás nic nového. Čerstvé květy vsypu do kastrůlku spolu s pomerančovou kůrou a přiliju šťávu vymačkanou z pomeranče (pokud máte pomeranč v bio kvalitě, můžete nastrouhat kůru z něj, jestli ne, kupte si bio nasušenou kůru). Vše zaliju půl litrem vody. Směs pak chvíli prohřívám na sporáku, ale nikdy nevařím. Tím bych zničila živiny z květů. Nejbezpečnější je udržet teplotu pod 60 °C.
Asi po půl hodině sundám kastrůlek z plotny a nechám směs vychladnout. Na noc ji schovám do lednice. Druhý den vše přecedím přes plátýnko (to zachytí fakt všechno) a vliju zpět do hrnce. A pak zpátky na plotnu a tam znovu zahřívat a tentokrát postupně přisypávám cukr. Míchám, prohřívám a zase míchám.
Jak dlouho? S tím časem je to různé. Někdy stojím u plotny hodinu, někdy dvě. Doporučuji ale nevzdalovat se daleko od plotny. Pak byste mohli mít med tak hustý, že vám slepí prsty i všechno nádobí. A ten úklid bych vám nepřála. Jakmile med začne houstnout, můžeme ho slévat do suchých, předem sterilovaných, sklenic. Zavíčkuji a otočím dnem dolů. Hotovo. I Medvídek Pú by se olizoval.

Kdy si dát med z levandule
Levandule pomáhá, když nemůžeme spát. Když jsme nervózní. Když je nám úzko. Když máme nafouklé břicho. Když máme afty. Když nás trápí rýma a kašel. Když nás bolí hlava. V tu chvíli si prostě uvařte dobrý bylinkový čaj a přidejte lžíci levandulového medu. Lepší recept na sladký život neznám. Protože tolik cukru se jen tak nevidí. Na druhou stranu v receptu používáme jen cukr z čisté a chemicky neošetřované přírody. A k tomu bylinky plné slunce a života. Tak s chutí do toho. Voní nádherně.
Kdo by měl být opatrný
Levanduli by se měly raději vyhnout těhotné ženy. Některé studie sice uvádí, že levandule je bezpečná i v těhotenství, názory se ale různí, takže je na místě být opatrné. Další kontraindikací může být nízký tlak. Levandule totiž sama tlak lehce snižuje. Této středomořské bylince by se měli vyhnout i lidé, které čeká za pár týdnů operace. Levandule by mohla zvýšit účinek anestezie. Zvyšuje také účinky antidepresiv a sedativ, takže s léky ji raději nekombinujte. Anebo se poraďte s lékařem.


Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂
Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupoon everyday.
It’s always interesting to read through content ffrom other authors
and pracctice something from their web sites. https://bandur-art.blogspot.com/2024/08/the-ultimate-guide-to-no-mans-sky-mods.html