Pokud si pěstujete vlastní bylinky, budete mít domácí koření vyrobené za pár minut. Bylinky nejdříve usušte. Nezapomeňte na to, že každá bylina se musí sušit jinak. Já se vždy dívám do herbáře. Jak máte nasušeno, můžete se pustit do výroby. Středomořské koření se dobře hodí na grilování nebo k rybám.

Co na koření potřebuji:
- Levanduli
- Tymián
- Rozmarýn
- Dobromysl
Jak koření vyrobím:
Poté, co každou bylinu zvlášť nasuším, otrhám jejich lístky. Ty pak nasekám nadrobno. Při zpracovávání bylinek je lepší využívat keramický nůž. Některé rostliny by totiž neměly přijít do styku s kovem. Zpátky ke koření. Nadrobno nasekané bylinky smíchám dohromady a směs je hotová. Uschovejte ji do látkového pytlíčku nebo do uzavíratelné skleněné nádoby. V plastu by taky vydržela, ale to není vůbec bio.
A jaká je hlavní výhoda domácího koření? Na rozdíl od toho z obchodu si můžeme sami regulovat, jaké množství soli do směsi dáme. Anebo nemusíme přidávat žádnou. Bylinková směs pak slouží opravdu jen k ochucení a provonění pokrmů. Dosolit si může každý sám. Takových směsí si můžete vyrábět mraky.
Středomořské bylinky
Středomořské se jim říká proto, jelikož pochází původem ze Středomoří. To by bylo jedno moudro a teď k těm praktickým věcem. Všechny bylinky, které jsou v receptu, milují slunce a sucho. Půda, ve které je budete pěstovat, by proto měla být propustná a neměla by zadržovat vodu. Toho můžete docílit tím, že substrát smícháte se štěrkem nebo s pískem. Ke středomořským bylinám patří také yzop a šalvěj, to jsou spíš léčivky.
Všechny tyto byliny se stříhají během léta, často to bývá na přelomu července a srpna. Při jejich sběru dávejte pozor, abyste část stonku nechali dále růst. Jedinou výjimkou je dobromysl, čili oregano. To můžete sestříhat až k zemi. Vždy znovu obrazí. Stejně tak bazalka, která ale v receptu není, protože pochází z Asie.

Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂