Seriál: Ekologické vánoční ozdoby na stromeček (3. díl)

Dnešní díl seriálu, ve kterém s vámi vyrábíme ekologické ozdoby na vánoční stromeček, se bude točit kolem perníčků. Ty se na vánoční stromeček věší už od pradávna. Spolu s ovocem patřily k prvním vánočním dekoracím. A protože perníčky jsme už letos pekly, tak žádné dlouhé povídání a jdeme vyrábět.

perníčky
  • 600 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g teplého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 120 g rostlinného tuku
  • 2 lžíce koření do perníku
  • 2 vejce + 1 žloutek (na potírání)
  • bílková poleva na zdobení
  • vlákna slámy nebo stužky

Nejdříve si samozřejmě připravíme těsto. Pro těsto na perníkové ozdoby jsem zvolila jiné ingredience, než používám na pečení perníčků na mlsání. Dělám to proto, že suroviny v dnešním receptu jsou přece jen o něco levnější a mohou být i méně kvalitnější (neříkám, že levnější = méně kvalitní, to tak často vůbec není). Zkrátka když vím, že perníčky se nebudou jíst, netrvám tolik na jejich bio původu a podobně. Těsto vytvoříme jednoduše: Všechny suroviny postupně smícháme, začneme sypkými, a pak postupně zapracováváme další, dokud nám nevznikne konzistentní těsto, které drží a nelepí se.

Těsto na perníky se obvykle nechává odpočinout v lednici, protože se s ním pak lépe pracuje. Jen ho nezapomeňte před pečením na chvíli vytáhnout, aby povolilo. Troubu si klasicky předehřejte, však už to znáte. Vykrajujte tvary dekorací a pečte je zhruba 10-15 minut na 180 stupňů (záleží, jakou máte troubu). Důležitá připomínka! Pokud chcete perníky věšet na stromek, nezapomeňte do nich ještě na plechu udělat díru, abyste je pak měli kudy provlékat. Perníky pečte opatrně, ať se nespálí. Upečené horké perníčky potřete rozšlehaným žloutkem a nechte je zchladnout. Tím je základ ozdob hotový.

vykrajování perníčků

Postup na výrobu bílkové polevy určitě znáte a jestli ne, koukněte se do našeho minulého článku o perníčcích, kde ho popisuji. Až budete mít polevu hotovou, je na vás, jaký ze dvou zdobících způsobů si vyberete. Tím prvním je vložení polevy do cukrářského sáčku s opravdu malinkatou dírkou, kterou pak perníčky zdobíte. Mně se tento postup osvědčil spíš na zdobení dortů. Možná proto, že mám moc široké nástavce na zdobení, ale moc malá vykrajovátka na perníčky.

Tak či tak, svou roli hraje i konzistence polevy. Ta moje se vyloženě hodí na zdobení perníků druhým způsobem. Ten je super jednoduchý. Prostě vezměte špejli a její špičatý kraj namáčejte do polevy. Opatrně jím pak malujte tvary nebo piště vzkazy na perníčky. Poleva na nich drží dobře a docela rychle zasychá. Takto nazdobené perníčky nechte důkladně proschnout, klidně několik dní.

Je pravda, že výroba perníkových dekorací má jeden háček. Čas. Protože zdobení trvá opravdu dlouho, chcete-li být precizní. Na druhou stranu pro ty, co zdobí své cukrářské výtvory často, už je to možná taková rutina, že to zvládnou za chviličku. (Já k nim teda úplně nepatřím, nejsem tak zručná). Poslední krok k dokončení dekorací je jejich provlečení. Stužku, slámu, cokoliv provlékněte dírkou v perníku a je to. Perníkové dekorace můžete pověsit na stromeček, na okno, zkrášlit s nimi chvojí ve váze, anebo je někomu věnovat jako dáreček. P.S. Třetí adventní víkend je tu! Tak si ho užijte.

perníčky

2 komentáře na “Seriál: Ekologické vánoční ozdoby na stromeček (3. díl)”

  1. Pingback: Seriál: Ekologické vánoční ozdoby na stromeček (4. díl) - JsemBIO

  2. Pingback: Proč zdobíme o Vánocích stromečky? - JsemBIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *