Jak posílit imunitu? Vyzkoušejte 5 super potravin

  • Barča 

Článků o tom, jak posílit imunitu, si můžete na internetu přečíst spoustu. Obzvlášť na podzim. A obzvlášť letos, kdy se kvůli druhé vlně koronaviru náš život už zase vzdaluje normálu. Všichni chtějí imunitu posílit, aby se covidu vyhnuli. Jde to? Jak? Z mého článku si neodnesete konejšivá slova o tom, že vám stačí zobnout si céčko a bude vše ok. Protože tak to nefunguje. Určitě si ale odnesete 5 tipů na potraviny, které v kombinaci se zdravými denními návyky pomohou udržet vaši imunitu ve správném chodu.

Jak posílit imunitu?

Co je to imunita? Představit si ji můžeme jako test odolnosti našeho organismu vůči vnějším vlivům. Každý se rodíme s jinak silnou /slabou imunitou. Takové imunitě říkáme imunita přirozená (vrozená). V průběhu života si pak budujeme imunitu získanou. Na té můžeme cíleně pracovat a zvyšovat ji. Nebo ji naopak snižovat nevhodnými životními návyky. Základními strážci našeho organismu jsou bílé krvinky, které jsou s imunitou úzce spjaté. Imunitní systém je ale složený ze všech částí těla, proto taky není možné imunitu spravit jedním jednoduchým zásahem. Je to mnohem komplexnější.

Aby naše imunita fungovala správně, musíme si za život (hlavně v dětství) projít různými infekcemi, díky kterým si náš organismus zapíše do své paměti konkrétní imunitní reakce, a ty poté používá v boji s dalšími onemocněními. Pokud trpíme výrazným imunitním deficitem, určitě bychom měli navštívit lékaře. Pokud ale naše imunita pracuje správně, a my i přesto trpíme na rýmičky a nachlazení, může se jednat o signál těla, že nežijeme zrovna zdravým životním stylem. A to změnit samozřejmě můžeme. Jak?

Důležité je pamatovat na to, že tak, jak se náš imunitní systém skládá z mnoha částeček, tak i proces posilování naší obranyschopnosti musí obsáhnout spoustu bodů. Ještě jedna zajímavost: Naši imunitu nikdy neposílíme nad její maximální přirozené schopnosti a možnosti. Můžeme se jen snažit, aby na toto přirozené maximum pracovala dlouhodobě. A k tomu se dostaneme nyní.

  • Dýchání je základ. Větrejte, choďte na čerstvý vzduch, dýchejte čistý kyslík z přírody.
  • V zimě nepřetápějte, v létě se vyhněte klimatizacím. Naše termoregulace se stovky let přizpůsobovala venkovní teplotě, která se během roku mění. Tím, že nyní vytváříme teplo i v období, kdy je venku zima, vystavujeme tělo rozdílům, na které nebylo zvyklé reagovat. Snažte se tyto rozdíly minimalizovat.
  • Otužujte se celoročně. Třeba tím, že si vezmete o jednu vrstvu oblečení méně, anebo studenou sprchou. Anebo snížením teploty ve vašem domově.
  • Pohyb. Bez něj to nepůjde. Kostra člověka je přizpůsobená k pohybu, ne k celodennímu sezení. Když už přes den v práci sedět musíte, projděte se aspoň chvíli večer. Rychlou svižnou chůzí.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim. To ale neznamená vypít za den 2 litry kofoly. Jedině čistá voda tělo podpoří v jeho přirozených detoxikačních procesech. Samozřejmě ji můžete doplnit čaji, kávou atd. Každý den ale vypijte několik skleniček čisté vody. Množství je individuální.
  • Spěte! Během spánku naše tělo odpočívá, tudíž sbírá energii na další den. Zároveň v něm probíhají ozdravné a regenerační procesy. Tak na to myslete a spánek nešiďte.
  • Kvalitní a vyvážená strava. Vybírejte si potraviny podle kvality, ne podle ceny. Jezte sezónně. Teď na podzim jablka, hrušky, švestky, dýně, cibuli. To, co se zrovna sklízí. V zimě, když nic neroste, zařaďte do jídelníčku kvašenou zeleninu. A určitě přidejte těchto 5 potravin, které vaši imunitu nakopnou:

Zázvor mám já osobně moc ráda. Vařím si z něj čajíčky, přidávám ho do dýňové polévky a taky z něj vyrábím zázvorovou limonádu. Ta píše! A taky prospívá imunitě. Zázvor totiž obsahuje látku zvanou gingerol (od toho se také v angličtině nazývá ginger), která dodává zázvoru ostrou chuť a také pozitivně působí na zdraví. Má totiž protizánětlivé a antioxidační účinky. Tím chrání buňky před stárnutím a před napadením cizími organismy.

Zázvor je velmi užitečný v rámci prevence proti nachlazení. Pomáhá i při prvních příznacích rýmy a kašle. Uvolňuje také ucpané dutiny, ulevuje od nevolností a snižuje hladinu cukru v krvi. Pozor ale musí dávat lidé, kteří berou léky na ředění krve, kteří trpí vředy nebo žlučníkovými kameny. Opatrné by měly být i těhotné ženy. Doporučená denní dávka zázvoru se uvádí maximálně do 4 gramů. Zázvor neužívejte každý den. Střídejte ho s jinými potravinami. Malým dětem ho nedávejte nebo se poraďte s lékařem. Starší děti zázvor mohou, ale dávkování by mělo být podstatně nižší.

zázvor

I křen je silně aromatický a neměl by se užívat ve velkém množství. Všichni určitě znáte křenovou omáčku, pokud ale v ní křen vaříte dlouho, vyprchají z něj živiny. Lepší variantou je připravit si syrový strouhaný křen s jablky. To je dobrůtka a hodí se k masu. Křen můžete také naložit nebo z něj vyrobit křenovou pomazánku. Co křen vlastně obsahuje? Vitamín C, vitamín A, flavonoidy, hořčík a železo.

Pomáhá při nemocech dýchacích cest, při trávících obtížích, při zahlenění (a to stačí začít čerstvý křen strouhat a už to jede, už se hleny uvolňují). V těle působí antibakteriálně a močopudně. Takže ho určitě do svého jídelníčku zařaďte. Vyplatí se vám to. Křen nepoužívejte, pokud vás dráždí a nedělá vám dobře na žaludek. Vyhněte se mu, léčíte-li se žaludečními / dvanácterníkovými vředy.

křen

Červenou řepu si možná pamatujete jako plovoucí fialovou hmotu ze školní jídelny. Taková vzpomínka ve vás asi moc chutí nevyvolá. Když si ale řepu připravíte doma sami, uvidíte, že to bude jiná písnička. Výborná je pečená a posypaná parmezánem. Já ráda taky piju šťávu z červené řepy (taková přírodní rtěnka nejen na rty ale všude kolem pusy). A taky vyrábím nakládanou / kvašenou řepu. Proč řepa?

Obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a správné vyprazdňování. Je plná vitamínu C, vitamínů B, minerálů a je také silným antioxidantem. Proto nám pomáhá při podpoře imunitního systému. Dále řepa snižuje krevní tlak a důležitá je pro všechny těhotné ženy. Její konzumací nastávající matky doplní velké množství kyseliny listové. A ještě pomáhá při anémii, protože se v ní nachází dost železa.

červená řepa

Česnek je nejlepší syrový. Některým lidem ale může dělat konzumace syrového česneku problémy. Pokud patříte mezi ně a česnek vás vyloženě dráždí, upravte si jej tepelně, a pokud ani tohle nepomůže, budete se ho bohužel muset vzdát. Je zkrátka hodně aromatický. Já miluji domácí česnekovou pomazánku. Ta je dost ostrá, ale zdravá a vynikající. Kromě toho jsem z česneku vyráběla tinkturu. Recept na ni najdete na blogu i na sociálních sítích. Tak nezapomeňte sledovat náš Facebook a na Instagram.

Proč je česnek už od starověku považován za lék? Protože obsahuje vitamín C, vitamínový B-komplex , selen, vápník, hořčík a protože je velice prospěšný v prevenci mnoha nemocí. Působí antibakteriálně, antivirově a také proti plísním. Zdravotní benefity získané konzumací česneku jsou ale mnohem širší. To by bylo na samostatný článek. A možná bude. Prozatím to zde shrnu a ještě dodám, že typickou vůni a chuť způsobuje látka zvaná alicin. Česneku bychom si neměli dopřávat více než 4 stroužky denně. Pokud vám vadí jeho ostrá chuť, zkuste ho naložit do medu. Kombinace je to zvláštní, ale chuť zjemní.

česnek

A na konec jedna minerální voda z mých oblíbených lázní Luhačovic. Vincentku si můžete načepovat právě tam, nebo si ji můžete koupit v supermarketu či v lékárně. Vincentka se hodí na pití, na inhalaci i na kloktání. V období častých nachlazení si ji proto určitě nakupte do zásoby, kdyby to na vás přišlo. Pokud by vám její chuť neseděla, zkuste své chuťové pohárky obalamutit tím, že do ní vymačkáte šťávu z citronu. A máte ochucenou minerálku. Vincentku můžete využít také na takzvané konvičkování. To je docela náročné, ale velmi účinné. Takže kromě Vincentky si pořiďte ještě konvičku. Je to sice drobná investice (okolo 300 Kč), ale zase ušetříte za kapesníky.

Vincentka se doporučuje k rozpouštění hlenů dýchacích cest, při namožených hlasivkách, při nemocech žaludku a dvanácterníku a také při cukrovce. Na každý problém se doporučuje jiná kůra / dávkování. To si můžete přečíst na obalu. Mohou ji pít děti od tří let, těhotné i kojící ženy. Dětem se doporučuje v rámci prevence zubního kazu. Obsahuje hodně jódu a dalších minerálů, její užívání by proto měli konzultovat lidé s chorobami ledvin. Tak to je o Vincentce vše. A jestli jste v Luhačovicích ještě nebyli, určitě si tam zajeďte. Je tam krásně v jakoukoliv roční dobu. Hotely teď budou prázdné.

minerálka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *