Měsíčkové víno na podporu zdraví

Jeho chuť je hodně osobitá, výrazně kořeněná a zemitá. Hodně záleží na tom, jaké víno na výrobu použijete. Červené bude silnější. Bíla vína jsou naopak o něco lehčí. Můžete vyzkoušet oboje a uvidíte, které se vám bude lépe popíjet. Tak či tak, macerát z měsíčku je zdravý. Připravte si ho s námi.

Jak nasbírat květy? Měsíček sbírejte pouze tehdy, když venku svítí sluníčko. Kvete od června do podzimu, takže máte slušnou šanci, že to stihnete. Jedině suché a otevřené květy dokáží správně uvolnit léčivé látky do macerátu. Přímému polednímu sluníčku se při sběru raději vyhněte, ať se nespálíte. (I když popáleniny můžete zaléčit právě měsíčkem, proč to ale zkoušet na sobě, že.)

Pokud nepijete alkohol, měsíček nasušte. Je skvělý do čajových směsí. Nebo s ním můžete ozdobit dort. To vypadá báječně! V kuchyni se používá také jako náhrada šafránu (který se hůře shání), protože má podobnou chuť. Co ještě? Vyrobte si měsíčkový olej. Postup je jednoduchý: oranžové kvítky nechte zhruba 4 týdny macerovat v kvalitním oleji v uzavřené nádobě a na teplém místě. Pak už jen přecedíte a je to.

Měsíčkový olej se hodí na potírání suché pokožky. Ocení ho hlavně ekzematici. A jestli máte bradavice, tak na to taky zabírá. A ještě proti plísním. A zahlazuje jizvy. Ne nadarmo se mu říká lékařský. Tak ať vám neodkvete. Září je obvykle poslední měsíc, kdy se sbírá. V říjnu už je rostlina poměrně „vyčerpaná“. Největší sílu mají květy nasbírané v červenci a v srpnu.

A jsme opět u macerace. Co si budeme povídat, je to asi nejčastější způsob zpracování bylin. Spolu se sušením. Macerovat můžeme ve vodě, v alkoholu, v oleji. Alkohol a olej jsou o něco silnější (vytáhnou z bylin většinu látek). Navíc jsou to konzervanty, takže výrobky z nich vám při správném skladování vydrží dlouho, zatímco vodní maceráty musíte buď brzy vypít, nebo něčím zakonzervovat. Případně zavařit.

Měsíčkové víno vyrobíte tak, že otrháte květy měsíčku a zalijete je vybraným vínem. Jak jsem psala v úvodu, nebojte se experimentovat. Z bílých vín doporučuji ta suchá. A to platí pro všechna bylinková vína. Je v nich méně cukru a bylinné aroma v nich lépe vynikne. Červená vína jsou obecně výraznější, takže si vyberte takové, na jehož chuť jste zvyklí. Na litr vína budete potřebovat velkou hrst měsíčkových květů.

Květy s vínem macerujte ve skleněné nádobě. Utěsněte ji víčkem nebo plátýnkem. Měsíčkový macerát uložte do chladu (v létě radši do lednice) a nechte ho tam 2 týdny stát. Pravidelně protřepávejte, ať květy neustále pouští zdraví prospěšné látky. Po 14 dnech víno slijte a okoštujte. Uchovávejte opět v chladu.

Pokud budete víno užívat po lžících nebo si uvaříte ze sušených květů měsíčkový čaj, můžete z této krásné oranžové bylinky získat následující zdravotní benefity:

  • měsíček pomáhá ničit nežádoucí bakterie a viry
  • působí proti plísním a kvasinkám
  • podporuje správný chod jater a žlučníku
  • přispívá k přirozené detoxikaci organismu
  • čistí krev a má protizánětlivé účinky

Jen nezapomeňte, že stejně jako u všech bylinkových vín, i tady byste měli držet nízkou hladinku. Což se vám bude u vína z měsíčku dodržovat asi snadněji než třeba u vína z levandule. To se pije samo.

Měsíčkové víno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *