Recept: Nepečené cukroví s čajem Matcha

  • Barča 

Nepečené cukroví se stalo hitem posledních let a zejména lidé, kteří si potrpí na zdravý životní styl, si ho o Vánocích dopřávají. Obecně bývá zdravější, záleží ale samozřejmě na kvalitě jednotlivých surovin. Raw cukroví se tradičně tvoří z pevných ingrediencí (ze sušeného ovoce, z ořechů, z práškových extraktů) a z ingrediencí tekutých (rostlinný olej, máslo, med, různé sirupy atd). Já mám moc ráda chuť kokosu. Bohužel jako jediná u nás doma. A stejně je to s Matchou. Proto raw kuličky z kokosového oleje obalované ve zdravém zeleném prášku moc často nepřipravuji. Recept na ně je ale jednoduchý a výsledek výborný.

matcha koule
  • 100g sušených meruněk
  • 100 g kešu naturálních
  • 100g ovesných vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Matcha prášek na obalení

Výroba nepečeného cukroví nezabere moc času, takže tyto zelené kuličky si můžete připravit i na poslední chvíli. Stačí mít nakoupené suroviny. Jak na to? Sušené meruňky (sušené ovoce je vždy lepší kupovat nesířené) vložte do mixéru a přidejte nesolené kešu oříšky. Ty můžete nejprve lehounce opražit na sucho na pánvi, ale není to nutné. K meruňkám a kešu přisypejte ovesné vločky a směs důkladně rozmixujte. Poté ji vsypte do mísy a pokračujte s tekutými ingrediencemi: kokosákem, javorovým sirupem a nakonec vše ještě zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.

Ze směsi vytvořte jednotné těstíčko. Podle jeho konzistence můžete přidat buď sypké nebo tekuté ingredience. Ne vždy se totiž podaří vytvořit těstíčko hned napoprvé, přestože dodržíte poměry. Konzistence těstíčka musí být taková, aby se z ní daly tvarovat kuličky (mělo by trochu lepit). Místo meruněk můžete pro výrobu kuliček použít datle nebo jiné sušené ovoce, rostlinný olej se dá zase zaměnit za máslo. To už sice začíná trochu připomínat vaření s Jirkou Babicou, ale příprava raw cukroví je zkrátka takový věčný experiment. Tak se nebojte ochutit si nepečené cukroví podle sebe. A jestli chcete dosáhnout echt zelené barvy, dejte před kešu přednost pistáciím.

Až budete mít z těstíčka vytvarované kuličky, pusťte se do zelenění. Prášek namleté Matchy vsypte do misky nebo na vál a obalujte v něm jednotlivé kuličky. Čím více prášku použijete, tím zelenější koule budou. Hotové raw cukroví schovejte do lednice, protože obsahuje tuky, které potřebují tepelnou stabilitu a v horku by se začaly rozpouštět. Jelikož Matcha koule připravuje každý trochu jinak, napište nám do komentáře, jaká varianta nejvíce oslovila právě vás. A nezapomeňte, že Matcha je účinné nootropikum. Takže až budete ze všeho toho hodování a slavení unavení, zobněte si. Díky této asijské rostlině navíc do těla doplníte spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tak šťastné a veselé, zelené Vánoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *