Mmm, tento čaj se vážně povedl. Je plný podzimního ovoce, takže krásně splňuje zásadu sezónního stravování. Zároveň je nabitý vitamíny. Upečte si ho teď a popíjejte ho po celou zimu. Doplníte tak důležité živiny a uvidíte, že vám bude chutnat. Recept si můžete variovat, pokud vám některé ovoce nechutná. Vždy bych ale přidala nějaké koření, to tomu dodá tu správnou pikantnost. Jak na to?
Co na pečený čaj potřebuji:
- 2 větší hrušky
- 2 pomeranče
- 150 g rakytníku
- 150 g trnek
- 200 g šípků
- různé koření
- 150 g bio třtina cukru
Poměry jsou orientační. Mně stačily na jeden pekáček před pečením a na dvě střední uzavíratelné sklenice po upečení. Můžete přidat i další druhy ovoce, z toho podzimního, které si na našich zahrádkách natrháte, se hodí jablka nebo švestky. Z koření jsem použila badyán a skořici, tedy část tradiční vánoční trojkombinace, ke které patří ještě hřebíček. Ten jsem vynechala, protože je hodně aromatický. Do pečeného čaje můžete přidat i kardamom či zázvor. Co se cukru týče, použijte okolo těch 100 g. Cukr nám opět poslouží ke konzervaci, jestli ale budete uchovávat čaj v lednici, jako já, cukřit nemusíte. Alternativou k cukru může být med / javorový sirup atd. Tato sladila přidávejte do směsi až po upečení.
Jak na to?
Ovoce nejprve pečlivě umyju, očistím a šípky a trnky vypeckuji. Z hrušek odstraním jádřinec a stopku, pomeranče oloupu. Hrušky a pomeranče ještě nakrájím na kostičky. Až budu mít všechno ovoce připravené, nasypu ho do pekáčku, přidám vybrané koření a zasypu cukrem (pokud necukříte, tak se vás poslední krok netýká). Ovoce s kořením ještě trochu promíchám a podliju 100 ml vody. Následně vložím pekáček do předehřáté trouby a peču zhruba na 120 stupňů. Chci, aby ovoce změklo, ale zároveň aby zůstalo fresh. Peču přibližně hodinu. Čas si upravte podle své trouby, podle typu ovoce a podobně.
Zkrátka, jak se vám bude hotová směs líbit, vypněte troubu a nechte v ní ovoce ještě dojít. Ovoce během pečení krásně pustí šťávu. Nakonec směs uložte do uzavíratelných a sterilovaných sklenic. V lednici pečený čaj vydrží zhruba měsíc, až dva. Na závěr pro vás mám dva tipy. První tip: Pečený čaj můžete použít jako základ punče. Stačí ovoce se šťávou dát větší mísy, zalít ho ohřátým červeným vínem, přidat panáka rumu, promíchat a je to. Druhý tip na závěr: Zbylo vám ovoce? Vyzkoušejte recept na náš hruškový crumble, na šípkovou zavařeninku, na rakytníkovou limču nebo na trnková povidla.
Ahoj, já jsem Barča, miluju přírodu, píšu pro vás články, tvořím nové recepty a dělám to, co mě baví 🙂