Recept: Trnková povidla

  • Barča 

Trnky. Malé tmavě modré až černé kulaté plody keře trnky obecné. U nás na Moravě se tak někdy říká švestkám. Já se ale dnes budu věnovat těm pravým trnkám. Protože je konec října, tudíž nejvyšší čas na jejich sklizeň. Letošní úroda se opravdu povedla, takže jsem vyrazila na sběr a přinesla si domů plný košík. Vyrazte na ně taky. Jestli nevíte kam, koukněte na online mapu na-ovoce, ta vám poradí. A co z trnek vyrobit? No, receptů mám plný šuplík, pro dnešek jsem vybrala trnková povidla. Ta se budou hodit na promazávání mikulášských perníčků. Jsou fakt výborná. I když si je dáte jen tak na lžičku. Mňam.

trnková povidla
  • 1 kg trnek
  • 100 g medu
  • 300 ml jablečné šťávy

Postup je velmi jednoduchý a moc času vám nezabere. Na začátku sterilizujte sklenice. Já to dělám tak, že předehřeji troubu na 100 °C. Sklenice vymyju teplou vodou s mycím prostředkem, nechám okapat a pak je vyskládám na plech a vložím do trouby. Při teplotě 100 °C je nechám sterilizovat asi 15-20 minut. Pak troubu vypnu a sklenice nechám v troubě, aby zůstaly v teple. Tam na mě počkají, než vyrobím povidla.

Jak na povidla: Nejdříve trnky důkladně omyjte a vypeckujte. Tento krok zabere nejvíce času, takže já si trnky vypeckovávám dopředu. Pak je buď uložím do lednice do druhého dne, nebo začnu povidla hned tvořit. Trnky jsou malé, proto vypeckovávání trvá dlouho. Pokud jsou ještě tvrdé jde to lépe, pokud už jsou měkčí, počítejte s tím, že se vám mezi prsty rozmáčknou. Proto je dobré mít po ruce misku s vodou a prsty si průběžně omývat. Jinak se vám slepí. A pozor. Trnky barví a chvíli to trvá, než to z prstů smyjete.

košík trnek

Vypeckované trnky vložte do velkého hrnce a podlijte je trochou jablečné šťávy. Na 1 kg trnek použijte zhruba těch 300 ml. Dávejte pozor, ať nemáte směs moc tekutou. Lepší je hustší. Trnky se šťávou svařte. Když budete vařit pomalu a při menší teplotě, zachováte v trnkách více vitamínů. Ty zabíjí vysoká teplota, ale i dlouhá doba vaření. Takže je to někdy těžké vybalancovat. Až budou trnky do měkka, odstavte je.

Do teplé směsi přidejte med a dobře promíchejte. Ochutnejte. Já mám ráda kyselo / trpkou chuť trnek, proto mi stačí 100 g medu. Vy ale můžete dosladit více. Kromě medu se dá použít také klasický třtinový cukr (ten ale přidejte už během vaření, ať se pořádně rozpustí). Povidla můžete dochutit i špetkou skořice nebo špetkou chilli.

Až budete mít směs vyladěnou dle vašich chuťových buněk, rozmixujte ji. Do hladka. A ještě za horka ji plňte do předem sterilizovaných sklenic. Potom obraťte dnem dolů a jestli chcete mít jistotu, že ve spíži dlouho vydrží, můžete povidla nakonec zavařit v hrnci s horkou vodou. Jeden super tip na konec! Před tím, než sklenice zavíčkujete, nalijte do víček trochu alkoholu. Já používám slivovicu. Hezky po našem, po moravsku. Ale hodí se i vodka nebo rum. Teprve pak zavíčkujte. Alkohol ochrání povidla před bakteriemi.

Trnky můžeme začít sbírat už koncem srpna, jakmile dozrají. Jejich plody jsou ale v přírodě k mání až do listopadu. Jestli chcete, aby trnky ztratily něco ze své trpkosti, sbírejte je až po prvních mrazících. Pak jsou sladší. Proč trnky sbírat? Jsou plné vitamínů. Konkrétně vitamínů A, vitamínu C a vitamínu E. Dále obsahují třísloviny, flavonoidy a pektiny, proto jsou dobré na povidla a marmeládu (pektiny zahušťují).

A na co jsou trnky dobré? Pomáhají pročišťovat organismus, posilují srdce a krevní oběh, odstraňují nadýmání a působí také jako přírodní diuretikum. Podobně jako další tmavomodré plody (borůvky) optimalizují trnky hladinu cukru v krvi. Je toho opravdu hodně, co trnky takzvaně dovedou. Určitě je proto začleňte do svého jídelníčku. Ať už jako povidla, nebo jako čaj se sušených plodů.

trnková povidla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *