Recept: Pečený ovocný čaj

Mmm, tento čaj se vážně povedl. Je plný podzimního ovoce, takže krásně splňuje zásadu sezónního stravování. Zároveň je nabitý vitamíny. Upečte si ho teď a popíjejte ho po celou zimu. Doplníte tak důležité živiny a uvidíte, že vám bude chutnat. Recept si můžete variovat, pokud vám některé ovoce nechutná. Vždy bych ale přidala nějaké koření, to tomu dodá tu správnou pikantnost. Jak na to?

Pečený čaj
  • 2 větší hrušky
  • 2 pomeranče
  • 150 g rakytníku
  • 150 g trnek
  • 200 g šípků
  • různé koření
  • 150 g bio třtina cukru

Poměry jsou orientační. Mně stačily na jeden pekáček před pečením a na dvě střední uzavíratelné sklenice po upečení. Můžete přidat i další druhy ovoce, z toho podzimního, které si na našich zahrádkách natrháte, se hodí jablka nebo švestky. Z koření jsem použila badyán a skořici, tedy část tradiční vánoční trojkombinace, ke které patří ještě hřebíček. Ten jsem vynechala, protože je hodně aromatický. Do pečeného čaje můžete přidat i kardamom či zázvor. Co se cukru týče, použijte okolo těch 100 g. Cukr nám opět poslouží ke konzervaci, jestli ale budete uchovávat čaj v lednici, jako já, cukřit nemusíte. Alternativou k cukru může být med / javorový sirup atd. Tato sladila přidávejte do směsi až po upečení.

Ovoce nejprve pečlivě umyju, očistím a šípky a trnky vypeckuji. Z hrušek odstraním jádřinec a stopku, pomeranče oloupu. Hrušky a pomeranče ještě nakrájím na kostičky. Až budu mít všechno ovoce připravené, nasypu ho do pekáčku, přidám vybrané koření a zasypu cukrem (pokud necukříte, tak se vás poslední krok netýká). Ovoce s kořením ještě trochu promíchám a podliju 100 ml vody. Následně vložím pekáček do předehřáté trouby a peču zhruba na 120 stupňů. Chci, aby ovoce změklo, ale zároveň aby zůstalo fresh. Peču přibližně hodinu. Čas si upravte podle své trouby, podle typu ovoce a podobně.

Zkrátka, jak se vám bude hotová směs líbit, vypněte troubu a nechte v ní ovoce ještě dojít. Ovoce během pečení krásně pustí šťávu. Nakonec směs uložte do uzavíratelných a sterilovaných sklenic. V lednici pečený čaj vydrží zhruba měsíc, až dva. Na závěr pro vás mám dva tipy. První tip: Pečený čaj můžete použít jako základ punče. Stačí ovoce se šťávou dát větší mísy, zalít ho ohřátým červeným vínem, přidat panáka rumu, promíchat a je to. Druhý tip na závěr: Zbylo vám ovoce? Vyzkoušejte recept na náš hruškový crumble, na šípkovou zavařeninku, na rakytníkovou limču nebo na trnková povidla.

Pečený čaj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *