Recept: Tradiční vánoční punč s indickými kořeny

Máte rádi punč? A dáváte do něj čaj? Ale ano, opravdu tam patří. Čaj je jedna z pěti původních ingrediencí punče, známého alkoholového nápoje, který se začátkem adventu vždy rozvoní v ulicích měst. Teda kromě letoška. Tak nám může aspoň provonět domácnost. A možná díky tomu i ušetříme. Tady je recept. P.S. Pro všechny abstinenty, nemocné, těhotné a děti přikládám recept na nealko punč.

punč
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml černého čaje
  • 100 ml rumu
  • 1 vanilkový lusk
  • pár kousků hřebíčků
  • pár hvězdiček badyánu
  • pár svítků skořice
  • 1 bio citron (kůra, šťáva)
  • ovoce podle chuti
  • med na doslazení

Víte, že punč je vlastně Ind? Skutečně, dnes už tradiční nápoj evropských Vánoc pochází až z daleké Indie. To vysvětluje, proč je v něm tolik indického koření. K nám, do Evropy, připlul první recept na punč v 17. století a rychle si zde získal své fanoušky. Dnešní podoba punče se již po desítky let nemění. Od té původní, indické, se ale přece jen trochu liší. Tradiční indický punč se skládá z pěti ingrediencí. (Punč, hindsky Panča, znamená pět). No, v mém receptu jsem tento počet trochu přešvihla, ale to nevadí, však ho dělám po evropsku. A je výborný.

Mezi původních pět ingrediencí punče patří arak. To je destilát vypálený ze šťávy z cukrových palem. Ten bychom u nás asi nesehnali. Ale zajímalo by mě, jak chutná. Dalšími surovinami jsou cukr, čaj nebo koření, voda a víno. Dnes už existují stovky variant punčů, což každoročně dokazuje nabídka na vánočních trzích. Letos si ho tam bohužel nedáme. (Takže tour de brněnská náměstí nebude, škoda.) Můžete si ho ale s námi uvařit doma. Náš recept je bez cukru, tedy taková fit verze před vánočním obžerstvím.

Postup je celkem jasný, ale projdeme si ho, ať na nic nezapomenete. Nejdříve vlijte do hrnce půl litru vína. Punč můžete připravit jak z bílého vína, tak z červeného. Já používám častěji to červené, konkrétně Modrý Portugal. Ten je mnohem jemnější než trpká Frankovka, ale zároveň mi přijde chuťově výraznější než třeba Svatovavřinecké. Obzvlášť dobrý je ten z Habánských sklepů. (Toto vinařství funguje už od roku 1614! Tomu říkám tradice.) K vínu přisypte do hrnce koření, já dávám klasiku: hřebíček, skořici a badyán.

Indií voní také kardamom nebo vanilka. Právě semínka vanilkového lusku přidávám do punče jako další ingredienci. Vyloupnu je z lusku a přidám k vínu s kořením. Jestli nemáte čerstvý vanilkový lusk, můžete přidat lžičku vanilkového extraktu z rumu. Víno s kořením pak prohřívejte na mírném ohni. Víno nikdy nevařte! Vyprchal by z něj alkohol. Někdo dává do punče dokonce kousíček másla, které má vypařování alkoholu zabránit. To jsem ale nikdy nezkoušela. Takže vařím pomaloučku, polehoučku.

Mezitím připravte čaj. Černý. Buď můžete vylouhovat sypaný čaj, nebo použijte sáčkový. Je to jedno. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C) a pak ho 2-3 minutky louhujte. Horký čaj přilijte do prohřátého vína a přilijte také 100 ml rumu. Nakonec vymačkejte do hrnce šťávu z půlky citronu a pokud máte citron v bio kvalitě, nastrouhejte také trochu kůry. Směs pak ještě dvě minutky prohřívejte a dobře promíchejte, ať se chutě propojí. Do hrnečků dejte na kousky nakrájené ovoce (pomeranč, hrušku, ananas atd.) a zalijte ho hotovým punčem. Podle potřeby můžete dosladit lžičkou medu. Krásný advent!

punč s ovocem

1 komentář na “Recept: Tradiční vánoční punč s indickými kořeny”

  1. Pingback: 5 tipů, jak přes Vánoce nepřibrat a zůstat fit - JsemBIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *