Vanilka, královna koření + výroba extraktů

Také milujete vůni a chuť vanilky? Já ano. Ale té pravé vanilky, nikoliv vanilinu, potravinářské náhražky vanilky pravé. Nic proti němu, ale je prostě poznat, že je „umělý“. Jenže vanilka je koření tak drahé a vzácné, že lidé zkrátka potřebovali vymyslet alternativu. Obzvlášť v současném světě, kdy je dostupné téměř vše a téměř všude, je to zřejmě nevyhnutelný trend. Bohužel. Na druhou stranu, buďme pyšní, že ethylvanilin, který dnes využívá celý svět, vznikl u nás, v bývalém Československu. Z Československa zpátky do ČR. Vánoce se blíží, pojďme si vyrobit vanilkové extrakty, které upotřebíme při pečení cukroví.

Vanilka Bourbon

Je to tak, o vanilce se uvádí, že je buď druhým, nebo třetím nejdražším kořením na světe. Tipnete si, co je první? Chvilka na přemýšlení. Je to šafrán. Znáte přece to přísloví, že je něčeho jako šafránu, takže málo. Tuto trojici doplňuje ještě kardamom. Právě z cenových důvodů bývá vanilka v potravinářství často nahrazována již zmíněným vanilinem. My dnes ale budeme připravovat extrakty z vanilky pravé.

Konkrétně z lusků vanilky Bourbon. Tato odrůda je nejznámější. Najdete ji ve všech možných přípravcích obsahujících vanilkový extrakt. Jednak proto, že je nejrozšířenější, jednak proto, že obsahuje hodně přírodního vanilinu, takže je dostatečně aromatická. Pěstuje se zejména na Madagaskaru, což je největší producent vanilky na světě. Pak také v Indii, ovšem v mnohem menším množství.

A čím to, že je vanilka tak vzácná? Protože proces jejího zpracování trvá velmi dlouho a je poměrně náročný. Vanilkový lusk, jakožto plod orchideje, zraje přibližně 7 až 8 měsíců. Poté se ručně sklízí a suší se na přímém slunci. Následně se opět ručně třídí a balí. Při zpracování hraje důležitou roli pečlivost.

Každý vanilkový lusk navíc obsahuje v průměru 200 aromatických látek. Všechny tyto důvody dělají z vanilky opravdu luxusní zboží . A víte, kde se vlastně vanilka „narodila“? V Mexiku. Tam ji používali již dávní Aztékové, kteří ji obdivovali pro její léčivé účinky. Do Evropy poprvé připlula v 16. století. A od té doby u nás zdomácněla. Však vanilkové rohlíčky peče každá domácnost. Nebo vanilinové?

Vanilka Bourbon

Ti Aztékové, ti byli samozřejmě chytří a věděli, že vanilka nejen dobře chutná, ale také uklidňuje. Podobně jako levandule má tato rostlina terapeutické účinky, které se využívají ke zmírnění stresu, depresí a úzkostí. Vanilka se dříve indikovala také k léčení horečnatých stavů. Vyráběli se z ní (a stále vyrábí) tinktury, jejichž užívání se v ničem neliší například od tinktur z česneku nebo z echinacey, tedy ze známých léčivek. Tinktury se nejvíce využívají v rámci fytoterapie, o té ještě budeme psát.

Abych nezapomněla, vanilka slouží také jako významné afrodiziakum. S touto informací si naložte po svém. Jen zmíním, že se dá pořídit ve formě éterických a masážních olejíčků. S vanilkou se určitě setkáte i v kosmetice, což je logické protože zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky a krásně voní.

Jako základ dobrého a voňavého pečení nesmí vanilka chybět ve výbavě žádné hospodyňky (ani žádného muže cukráře). Já z ní vyrábím dva extrakty. Tedy jeden extrakt v podobě alkoholického výluhu a jeden ochucený cukr. Oboje uplatním při pečení vánočního cukroví, koláčů, zákusků, nojo, já jsem prostě na sladké. Tady jsou recepty / návody:

  • cukr (moučka / krupice)
  • celý vanilkový lusk

Příprava vanilkového cukru je velmi jednoduchá a můžete ji variovat podle potřeby. Vanilkou si můžete provonět jak krystalový cukr (krystal / krupice), tak moučkový cukr. Krystalový cukr se používá při pečení častěji, přidává se do koláčů nebo do buchet. Naopak moučkový slouží výhradně k pečení vánočního cukroví a k jeho obalování. My si dnes vyrobíme ten moučkový. Hotový bude do dvou týdnů.

I moučkový cukr se dá sehnat vy vysoké kvalitě. Rozhodně platí, že třtinový cukr moučka by měl být kvalitnější než klasická moučka z cukrové řepy. Pardon, řepo. Jistotou jsou pak cukry v bio kvalitě. Bio třtinový cukr moučka zatím není tak snadno k dostání jako klasický bio třtinový cukr, ale třeba rohlik.cz ho prodává. Ano, je dražší, ale tak jednou do roka? Třeba na blížící se svátky? To by šlo.

Příprava domácího vanilkového cukru zabere opravdu chviličku. Buď můžete dát do skleněné, dobře uzavíratelné dózy cukr a spolu s ním semínka, která vyškrábete z lusku. A tím to hasne. Nebo můžete do cukru přidat jak semínka, tak vyškrábaný lusk = dvojitý efekt. Anebo do třetice všeho dobrého vložte do dózy pouze samotný použitý lusk bez semínek. I tak to bude fungovat. Kouzlo vanilkového lusku je v tom, že ho sice pořídíte zhruba za stovku, ale můžete ho používat opakovaně. Jeden lusk prý dokáže ovonět až 5 kg cukru! Postupně, opakovaným používáním lusku. Stejným způsobem ovoníte i strouhaný kokos.

Vanilkový cukr
  • 100-200 ml rumu
  • celý vanilkový lusk

Vydlabaný vanilkový lusk můžete využít i pro přípravu vlastního domácího extraktu. My, co pečeme s rumem, naložíme celý vanilkový lusk do rumu. Lusk pak nechávám v alkoholu stát přibližně 10 dní. Poté můžeme extrakt poprvé použít, stačí čajová lžička. Pro silnější aroma je dobré lusk z rumu nevytahovat, ale dovolit mu, aby se dále maceroval. Po spotřebování se nebojte lusk znovu použít na novou várku.

Semínka vanilkového lusku se hodí i do punčů, dá se s nimi také ochutit medovina, čímž získá netradiční, ale velmi příjemné aroma. Dětem jimi můžete ovonět mléko, sobě šálek kávy. A ještě jeden super tip na závěr: Využijte semínka vanilkového lusku na přípravu domácího peelingu. Nevíte jak? Sledujte náš FacebookInstagram, protože už brzy budeme homemade peelingy vyrábět jako dárek pro stromeček.

Vanilkový extrakt

8 komentářů na “Vanilka, královna koření + výroba extraktů”

  1. Pingback: Bezinkový likér na Vánoce - JsemBIO

  2. Pingback: Nedělní pečení: Svatomartinské rohlíčky - JsemBIO

  3. Pingback: Nedělní pečení: Hruškový crumble - JsemBIO

  4. Pingback: Recept: Tradiční vánoční punč s indickými kořeny - JsemBIO

  5. Pingback: Recept: Domácí vaječný likér - JsemBIO

  6. Pingback: Recept: Zdravá domácí nutella z oříšků a z kakaa - JsemBIO

  7. Pingback: Nedělní pečení: Bezlepkové sušenky z kokosové mouky - JsemBIO

  8. Pingback: Nedělní pečení: Mrkvánky s mákem a s povidly - JsemBIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *