Seriál: Ekologické vánoční ozdoby na stromeček (2. díl)

  • Barča 

Minulý týden jsme v prvním dílu našeho seriálu vyráběli ekologické ozdoby na vánoční stromeček z šišek. Dnes pro vás máme krátký tutoriál na výrobu ozdob ze sušeného ovoce = těch nejtradičnějších dekorací ze všech. I jejich výroba krásně provoní kuchyň a nic moc nestojí. Celý postup je navíc naprosto jednoduchý a časově úsporný. Tak nakupte pomeranče, nasbírejte jablka ze sadu a pojďme na to.

ozdoby z ovoce
  • 2 pomeranče
  • 2 větší jablka
  • pečicí papír
  • slámu nebo stužky

Začneme s pomeranči. Oba kusy nakrájejte na tenké plátky. Měly by být opravdu tenoučké, aby se v troubě dobře vysušily. Uvnitř každého plátku by mělo automaticky vzniknout kolečko. Pokud se tak nestane, vykrojte ho nožíkem. Jednotlivé plátky potom vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a ten strčte do trouby. Pomeranče sušte na 60 stupňů po dobu několika hodin. Poté plech vytáhněte a pomeranče ještě nechte dosušit jeden až dva dna na topení nebo jen tak položené na plechu. Neuzavírejte je do krabice ani do dózy. Začaly by plesnivět. Jejich prosychání trvá opravdu dlouho.

Až budou pomeranče co nejvíce vysušené, provlečte jimi vlákno ze slámy nebo vánoční stužku. Anebo můžete šňůrku provléct prostředkem pomeranče hned po vytažení z trouby, pověsit je na teplé, větrané místo a sušit je takto. Záleží na vás a na vašich možnostech. Každopádně sušené pomeranče jsou krásnou a voňavou dekorací, kterou můžete využít nejen na stromeček, ale také na ozdobení celé domácnosti. Podobně můžete nasušit i další citrusy (limetka, grep, citron) a vytvořit si tak „sušenou citrusovou kolekci“ mnoha barev. Mně osobně se nejvíc líbí ty pomeranče. K Vánocům tak nějak přirozeně ladí.

sušené pomeranče

Ozdoby z pomerančů máme hotové, tak se pusťme do křížal. Ano, další ozdoby budou ze sušených jablek. Věděli jste, že kousky ovoce byly vlastně první vánoční ozdoby, které kdy visely na stromku? Ovocem totiž zdobili stromy už Keltové, naši pradávní předci. To byly ale ještě živé stromky v přírodě. Tradice vánočních stromků postavených v lidských obydlích vznikla až v první polovině 19. století. Nejprve ve městech. Na venkov se dostala dokonce až ve století 20. A právě na venkově se sušeným ovocem zdobily stromečky častěji, protože ve městech žili přece jen bohatší lidé, kteří si mohli dovolit například ozdoby ze skla a podobně. Toto skromnější zdobení je ale taky moc pěkné. A 100% přírodní!

Tak, jdeme vyrábět. Jablka nakrájejte na tenké plátky (stejně jako pomeranče). Tloušťka plátků je při sušení skutečně důležitá. Uprostřed plátků jablek najdete, pokud máte štěstí, hvězdičku. Ještě ji trochu nožem prořízněte, aby se jí později dala protáhnout stužka. Poté vyskládejte jablečné plátky na plech s pečicím papírem anebo je dejte do sušičky na ovoce, jestli ji máte. To je samozřejmě lepší.

Pokud jablka sušíte v troubě jako já, doporučuji o něco větší teplotu než u pomerančů. Já je suším tak na 100 stupňů. Opět několik hodin. A poté je ještě velmi pečlivěji dosuším. Na topení nebo zavěšené na šňůrce a navíc je ještě trochu vyfénuji. Nesmí zůstat vlhké. Až jsou jablka pečlivě vysušená, provléknu jimi slaměné vlákno. Tím mám dekorace hotové a můžu zdobit. Krásný druhý advent přejeme!

křížaly

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *